Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΓ.ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 92,6:" ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ"

Δημοσίευση: 03/11/2011, 10:57:43

Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης, παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 92,6 και την εκπομπή «11 και συνεχίζουμε» με τους δημοσιογράφους Άκη Ρούσσο και Έφη Κεραμιδιώτη.
«Από την στιγμή που η κυβέρνηση παρέκαμψε τη βουλή των Ελλήνων όταν επικυρώθηκαν οι πρώτες δανειακές συμβάσεις που είναι και το δέσιμο χειροπόδαρα της Ελλάδας, τότε παραβίασε το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δεν ανταποκρίνεται στην ουσιαστική δημοκρατία το να κάνει ένα χρόνο μετά δημοψήφισμα. Αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την νέα δανειακή σύμβαση». Ο καθηγητής θεωρεί ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν πολιτική νομιμοποίηση. «Όταν δημοψήφισμα έρχεται σε έναν εξαθλιωμένο, πτωχευμένο λαό και του λένε ή χάνεις τα λεφτά σου ή ψήφισε έτσι, είναι έσχατος εκβιασμός της πολιτικής και οικονομικής βίας που ασκείται σήμερα στο λαό. Το δημοψήφισμα σήμερα δεν είναι δημοκρατικό. Πρέπει να απευθύνεται σε λαούς ελεύθερους, χωρίς να είναι ήδη δεσμευμένοι και χωρίς να απειλούνται ζωτικά τους συμφέροντα. Αυτό το δημοψήφισμα είναι αντίστοιχο εκείνου της δικατορίας». Ο κύριος Κασιμάτης προέβλεψε ήδη από χθες ότι οι δανειστές και Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν συναίνεση για το δημοψήφισμα, «ακόμη και να θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη τώρα, δεν θα μας αφήσουν, θα φύγουμε μόνο αν πέσει το ευρώ. Την Ευρώπη σήμερα δεν την συμφέρει να φύγει η Ελλάδα μόνη της και να δημιουργήσει ντόμινο στις ευρωπαϊκές χώρες. Ζούμε τον χειρότερο εκβιασμό μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου».
Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη την χαρακτήρισε αυταρχική και αντίθετη και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Επανέλαβε δε την θέση του ότι ως χώρα έχουμε παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία και έχουμε δεσμεύσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας με το άρθρο 4 της πρώτης δανειακής σύμβασης. Η νέα σύμβαση αναφέρεται ότι θα φέρει επιπλέον δεσμεύσεις. Μια ενδεχόμενη αρνητική απάντηση του ελληνικού λαού, σημειώνεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.
Ο Γ.Κασιμάτης διευκρίνισε πως σε περίπτωση παραίτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε βάσει συντάγματος πραγματοποιούνται αναπληρωματικές εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες όπου υπήρχαν έδρες. Σε περίπτωση παραίτησης από την βουλή σύσσωμης της αντιπολίτευσης καλείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει πρωτοβουλίες «αλλιώς μιλάμε για πραξικομματική κυβέρνηση». Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος η ψηφοφορία πραγματοποιείται επί των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από τα 2/5 της βουλής, δηλαδή 120 βουλευτές.
«Σε τέτοιες καταστάσεις οι πολίτες δεν έχουν λύση άλλη από το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος. Κοινή, έντονη αντίσταση. Δεν λέω να πάρουν τα όπλα αλλά θα πρέπει να γίνεται μια έντονη αντίσταση σε πολλά ζητήματα. Χρειάζεται οργάνωση και ομαδικές αντιδράσεις απέναντι σε μέτρα παράνομα».
Στο τελευταίο τμήμα της συνέντευξής του ο Γ.Κασιμάτης σχολίασε την αλλαγή των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα αυταρχικής και ύποπτης πολιτικής. Είναι πολύ ανησυχητικό. Αποτελεί κομμάτι της πρώτης δανειακής σύμβασης που λέει ότι παραιτούμαστε από τα εθνικά μας δικαιώματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα αρκεί να το θέλει».
  
  Αναγνώσεις: 474

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ