Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 20.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δημοσίευση: 15/09/2011, 09:09:34

Να ξεπεράσουν τις 20.000 αναμένεται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Πρώτοι στη λίστα συνταξιοδότησης εφοριακοί και τελωνειακοί. Ακολουθούν διευθυντές και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, οι οποίοι θίγονται περισσότερο
Ενδεικτικό της μαζικής φυγής είναι πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη περίπου 1.500 εφοριακοί, ενώ μεγάλη έξοδος παρατηρείται και στα ασφαλιστικά ταμεία

Μαζική είναι η... φυγή των δημοσίων υπαλλήλων που σπεύδουν πανικόβλητοι να βγουν στη σύνταξη για να αποφύγουν την εφεδρεία και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και εκτιμάται πως μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες -από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους- θα υποβληθούν πάνω από 20.000 αιτήσεις στον δημόσιο τομέα.

Η κατάσταση είναι οριακή με δεδομένο πως 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις πάνω από 50.000 εργαζόμενοι θα υποβάλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη μέσα στη φετινή χρονιά, δημιουργώντας ένα νέο "ρεκόρ" εξόδου.

Στην υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης τα πρωτεία έχουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς εκτιμάται πως κατά κύριο λόγο θα θιγούν από τις αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον μαζική είναι η φυγή διευθυντών και γενικά δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υψηλούς μισθούς και οι οποίοι θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ενδεικτικό της μαζικής φυγής είναι πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη περίπου 1.500 εφοριακοί. Μεγάλη έξοδος παρατηρείται και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου μέσα στη χρονιά αναμένεται να αποχωρήσουν πάνω από 1.500 άτομα (με αποτέλεσμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων).

Για κλίμα πανικού στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, οι οποίοι καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για συνταξιοδότηση, μιλούν συνδικαλιστικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τα γραφεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από δημοσίους υπαλλήλους που ζητούν συμβουλές για το κατά πόσο πρέπει να βγουν στη σύνταξη.

Η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης οφείλεται στο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους δύο φορές σε διάστημα 15 ημερών. Επομένως σπεύδουν τώρα να κάνουν την πρώτη αίτηση για να καταθέσουν και τη δεύτερη αίτηση στις 30 του μήνα και να αποφύγουν τα μέτρα που θα τρέξουν τον Οκτώβριο (π.χ. νέο μισθολόγιο).

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στους ασφαλιστικούς φορείς του δημοσίου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ήδη μαύρη τρύπα 1.7 δισεκατομμυρίων ευρώ και προχωρά στη μείωση κατά 10% του καταβαλλόμενου εφάπαξ.

"Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. πανικόβλητοι σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης για να αποφύγουν τα νέα μέτρα. Αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα Ταμεία και αποδυναμώνει τις υπηρεσίες από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό" σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Δραματικές οι επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών

Για κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων μιλούν οι συνδικαλιστές, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η μαζική έξοδος στις δημόσιες υπηρεσίες και στα Ταμεία.

"Οι νέες ανακοινώσεις για παρεμβάσεις στον στενό δημόσιο τομέα -μέσω των ΟΤΑ κατ' αρχάς- ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για εργασιακή εφεδρεία κατά παράβαση του Συντάγματος. Αυτό έχει τρομοκρατήσει τους δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα που σπεύδουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη", σημειώνει ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος. Συνεχίζει τονίζοντας πως "στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, τότε οι δημόσιες υπηρεσίες θα εμφανίσουν εικόνα διάλυσης και θα έχουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν σε βασικές τους λειτουργίες". Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρει πως "η κυβέρνηση προσπαθεί να διώξει κόσμο από το Δημόσιο". 
  Αναγνώσεις: 365

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ