Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ

Δημοσίευση: 15/09/2011, 08:46:53

Η 15η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. σαν παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Δημοκρατίας. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1948, περιγράφει ξεκάθαρα την έννοια της Δημοκρατίας,  διακηρύσσοντας πως «η  λαϊκή βούληση είναι το θεμέλιο της κυβερνητικής εξουσίας».

Ο  εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας βρίσκει την κοινωνία μας σε μια  κρίσιμη καμπή. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, την Ελλάδα, η κοινωνία πιστεύει ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί,  ενώ βλέπει με δυσαρέσκεια και δυσπιστία τη λειτουργία του πολιτεύματος. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα προστίθεται και η κρίση που εντοπίζεται στην οικονομία, τις αξίες και τους θεσμούς.

Η Δημοκρατία είναι ύψιστο κοινό αγαθό και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων με θυσίες και αγώνες. Είναι το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Εξασφαλίζει στις κοινωνίες ελευθερία, συμμετοχή, ασφάλεια, πρόοδο και ευτυχία.


Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, ούτε είναι θέσφατο. Είναι μια  συνεχής διεργασία. Είναι   ένα στοίχημα που  υποβάλλεται σε καθημερινές δοκιμασίες.
Συμμετοχή των πολιτών στη συνδιαμόρφωση  των αποφάσεων, έλεγχος σε κάθε μορφής  εξουσίας,  κοινωνική δικαιοσύνη,  ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, ισότητα ευκαιριών είναι μερικά  από τα στοιχεία που   συνθέτουν το περιβάλλον όπου μπορεί να ευδοκιμήσει η δημοκρατία.
Ο  εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας είναι μία ευκαιρία για  να προβληματιστούμε,   να εξετάσουμε  τη συμβολή της στην κοινωνία, να αναδείξουμε τις αξίες που πρεσβεύει  αλλά και να καθορίσουμε   το μέλλον της. Η θωράκισή  της και η διεύρυνσή της είναι ευθύνη όλων.
Ο αγώνας για μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να είναι ατέρμονος.
  
  Αναγνώσεις: 399

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ