Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΦόρμουλα για ανατροπές με κοινωνική συναίνεση

Δημοσίευση: 17/08/2011, 09:35:55

Προσπάθεια να ομογενοποιήσει την πολιτική της θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προβληματισμένη από τη δημόσια εικόνα της, που επιτρέπει τον διαχωρισμό των υπουργών σε μεταρρυθμιστές και συντηρητικούς. Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι "πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές", εκτιμούν όμως ότι δεν πρέπει να προκαλείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν έχει μία και ενιαία πολιτική. "Δεν πρέπει να τραβούμε διαχωριστικές γραμμές" λένε κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα από διάλογο και με την εξασφάλιση κοινωνικών συμμαχιών. Οι κυβερνητικές επισημάνσεις δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι στη Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου μεγάλο κομμάτι του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο και από συνδικαλιστές προετοιμάζεται να τρίξει τα δόντια του στην κυβέρνηση αξιώνοντας ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να προσδιορίσει την σχέση του Κινήματος με τη Σοσιαλδημοκρατία.
Ολα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει μία ισορροπία τρόμου εκτιμώντας ότι "δεν πρέπει να δείχνει διάθεση υποχώρησης" αλλά παράλληλα "δεν επιθυμεί να ανοίγει νέα μέτωπα στην κοινωνία". Στην αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προσδιορίσει τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ζητώντας από τους υπουργούς να υλοποιήσουν αμέσως τις απαιτούμενες αλλαγές, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Θα επιμείνει όμως παράλληλα στη δυνατότητα αναζήτησης κοινωνικών συναινέσεων μέσα από τον διάλογο, ενώ εμμέσως θα υποδείξει στα μέλη της κυβέρνησης να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους για να μην εμφανίζεται θολή προς τα έξω η εικόνα.
Κι αυτό διότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαπιστωμένα εκδηλώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη σκληρή αντιπαράθεση του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου με την ΑΔΕΔΥ υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες συνάδελφοί του που τού συνέστησαν να μην... προκαλεί τους δημοσίους υπαλλήλους και τον Σπύρο Παπασπύρο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, πάλι, πήρε αποστάσεις από κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις επανέλαμβάνοντας χθες ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη σίτιση στο 23% είναι παραλογισμός. Μιλώντας στον Antenna είπε χαρακτηριστικά: "Αν δεν σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, θα πάμε τον ΦΠΑ στο 100%. Δεν εκλεγήκαμε το 2009 για να πάμε τον ΦΠΑ στο 50%". Παράλληλα αναφερόμενος στα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για τους άνεργους, παρατήρησε με νόημα: "Μας απασχολεί πολύ το όριο της αμοιβής, το οποίο είναι κατώτερο των αναγκών για έναν άνεργο. Ας μη λέμε για οικογένεια. Αγγίζει την ύβρι κατά την αρχαιοελληνική έννοια, να μιλάμε για οικογένεια και για 600 ευρώ...".
Ακόμη, οξύτατη κριτική στον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο για την στάση του απέναντι στην ΑΔΕΔΥ άσκησε χθες η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου. «Ως δικολάβος επαρχιακού ειρηνοδικείου στρεβλώνει ερμηνευτικά τις ανησυχίες της ΑΔΕΔΥ και μιλά για "λευκή απεργία"», τονίζεται σε ανακοίνωσή της με την προσθήκη ότι «ο κ. Μόσιαλος λησμονεί ότι η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν ασκείται με την άδεια της κυβερνητικής εξουσίας».

  
  Αναγνώσεις: 430

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ