Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 09/08/2011, 19:42:38

Καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης αναμένεται να είναι η αύξηση του ΦΠΑ  κατά 77%, δηλαδή από 13% σε 23%.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα βιώσει σοβαρότατες επιπτώσεις, καθώς πρόκειται για μια αλλαγή που θα συμπαρασύρει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό και θα πλήξει δραματικά την απασχόληση. Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση είναι ένας ήδη καταπονημένος κλάδος, καθώς έχει ήδη υποστεί διαδοχικές αναπροσαρμογές ΦΠΑ συνολικής αύξησης 44% (από 8%, σε 9%, σε 11% και σε 13%).

Πως θα εισπράξει το κράτος τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, όταν:

- Θα ενισχυθεί η παραοικονομία. Οι μικροί μεμονωμένοι επιχειρηματίες, που αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς του κλάδου, θα καταφύγουν στη φοροδιαφυγή για να επιβιώσουν, μειώνοντας τις εισφορές τους στο δημόσιο. Την ίδια στιγμή οι οργανωμένες επώνυμες αλυσίδες, μόλις το 25% του κλάδου, θα κινδυνέψουν με αφανισμό.

- Θα  ενισχυθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός με σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο και θα κυριεύσει η ανομία στην αγορά. (Έρευνα ΙΟΒΕ, 2011)

- Θα  μειωθεί η ζήτηση στον κλάδο κατά 15% λόγω αύξησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αισθητά το ετήσιο εισόδημα των ελλήνων καταναλωτών επηρεάζοντας ήδη σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη. (Έρευνα ΙΟΒΕ, 2011)

 - Θα  επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση συνεπάγεται αύξηση κατά 2% του τουριστικού πακέτου και άρα μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Η αλλαγή του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στην τιμή διάθεσης του τουριστικού πακέτου, γεγονός που θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ιούλιος 2011)

Θα επαναληφθεί  ένα αποτυχημένο μοντέλο, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων (τσιγάρα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα)

Θα  χαθούν πολλές θέσεις εργασίας – θα αυξηθεί  η ανεργία

- Ο κλάδος της εστίασης απασχολεί 600.000 εργαζομένους σε περίπου 121.500 καταστήματα. 120.000 θέσεις απειλούνται να βρεθούν στον αέρα λόγω και της νέας μείωσης της ζήτησης που θα φέρει το νέο μέτρο (έρευνα ΙΟΒΕ 2011)

 - Το  α’ τρίμηνο του 2011 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,9% σημειώνοντας άνοδο κατά 4,2 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010 και 1,7 εκατοστιαίες ως προς το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 792,6 χιλ αυξημένος κατά 205,8 χιλ ή 35,1% σε σχέση με πέρυσι και κατά 80,5 χιλ. ή 11,3% ως προς το δ’ τρίμηνο του 2010. (έρευνα ΙΟΒΕ 2011)

- Η εξέλιξη της κατανάλωσης, είναι αρνητική -3% από το 2008 στην συνολική αγορά εστίασης (φαγητό-καφές), από 2,23 εκ. ευρώ το 2008 σε 2,1 εκ το 2010, ενώ αρνητική είναι και η εξέλιξη της μέσης μηνιαίας κατανάλωσης σε ευρώ που από 5,00€ το 2008 μειώθηκε σε 4,8€ το 2010 (έρευνα tracking, Prisma Options)

- Η αγορά για το 2010 σημείωσε πτώση κατά 20% σε σχέση με το 2009, ενώ υπολογίζεται επιπλέον 20% μείωση στο α’ εξάμηνο του 2011.

8 στους 10 Έλληνες  έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες και έχουν μειώσει τις εξόδους τους (έρευνα εμπιστοσύνης καταναλωτή, Nielsen, Ελλάδα 2011):

- «Οι Έλληνες  με την πάροδο της κρίσης, θα συνεχίσουν να μην προτιμούν τα γεύματα εκτός  σπιτιού, παγιώνοντας έτσι την τάση αυτή» (Έρευνα Nielsen 2011)

- «1 στους 3 Έλληνες  καταναλωτές δεν έχει χρηματική  ρευστότητα, ενώ τα όποια επιπλέον χρήματα διατίθενται για την  αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών» (Έρευνα Nielsen 2011)

Ευρωπαϊκές  χώρες μείωσαν  τον ΦΠΑ με θεαματικά  αποτελέσματα

-  Η Γαλλία σε 5,5 % από 19% ανοίγοντας έτσι 40.000 θέσεις εργασίας

- Η Ιρλανδία με ισχύ από 01 Ιουλίου μείωσε το ΦΠΑ από 13 σε 9%

- Κατά  μέσο όρο ο ΦΠΑ  στην εστίαση σε άλλες  ευρωπαϊκές χώρες  είναι κάτω κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες:

Τουριστικά  ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση

ΧΩΡΑ      ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ                          ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΙΤΑΛΙΑ       20%                                                                               10%

ΙΣΠΑΝΙΑ    18%                                                                               8%

ΚΥΠΡΟΣ    15%                                                                              8%
   
ΓΑΛΛΙΑ           19,6%                                                                      5,5%
   
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  23%                                                                      13%

ΤΟΥΡΚΙΑ                18%                                                                 8% 

 ΕΛΛΑΔΑ                  23%                                                              13%
   
          
* η Ελλάδα έχει ήδη από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τα καύσιμα ζητά το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει «η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.α. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη ΔΕΗ κλπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε».

Η αύξηση του ΦΠΑ σοβαρά τη λειτουργία της αγοράς τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, Σίσσυ Αλιγιζάκη. Σημείωσε ότι «ως εκ τούτου πλήττει την οικονομία. Επιβάλλεται να εξετασθεί σε βάθος και με σοβαρότητα ο ενιαίος ΦΠΑ σε ποσοστό πέριξ του 12 με 15%. Η εφαρμογή του μειωμένου ενιαίου ΦΠΑ θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αγοράς».

Για καταστροφική πολιτική που επιβαρύνει την πλειοψηφία της κοινωνίας και επιτείνει την κρίση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάνει λόγο ο ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, με την υπογραφή της εγκυκλίου για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική επιβαρύνοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, επιτείνει την κρίση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες από αυτές σε λουκέτο. Η αύξηση των έμμεσων φόρων και η μείωση της φορολογίας των κερδών δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και θα δημιουργήσει νέο κύμα ακρίβειας».

Στο μεταξύ, επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, έστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 
  Αναγνώσεις: 441

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ