Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ "ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ"

Δημοσίευση: 08/08/2011, 13:56:05

Επιχείρηση σωτηρίας του προϋπολογισμού με επίκεντρο τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή αυγουστιάτικα η κυβέρνηση. Στόχος είναι να αναστρέψει το κλίμα απραξίας για το έργο της -που φέρνει πιο κοντά νέα επώδυνα μέτρα, αλλά και υπονομεύει τη συμφωνία για το νέο δάνειο- αλλά και να διώξει την προσοχή μακριά από το ζήτημα της Proton.

Στόχος παραμένει η κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 180 ΔΟΥ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και στελεχικού δυναμικού σε μεγάλες ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού (με εξαίρεση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά) Στόχος παραμένει η κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 180 ΔΟΥ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και στελεχικού δυναμικού σε μεγάλες ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού (με εξαίρεση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά) Πρώτο βήμα είναι η υλοποίηση της δέσμευσης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για την ανακοίνωση των πρώτων 20 εφοριών ανά την Ελλάδα που θα συγχωνευθούν σε 10. Η κίνηση αναμένεται να συνδυαστεί με παρεμβάσεις στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων, αλλά και με κίνητρα, όπως η δημιουργία ατομικών συμβολαίων απόδοσης των εφόρων που ανακοινώθηκε εκ νέου την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του στην «Γκάρντιαν» δεσμεύθηκε ότι η φοροδιαφυγή «θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς» στοχοποιώντας τα 14.000 άτομα τα οποία οφείλουν 37 δισ. ευρώ, που «θα τιμωρηθούν όποια κι αν είναι», όπως αναφέρουν ανώνυμα συνεργάτες του στο ίδιο δημοσίευμα.

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι ελλείψει αποτελεσμάτων (η τρύπα στα έσοδα τοποθετείται τον Ιούλιο στα 2,3 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν) η κυβέρνηση πρέπει να δείξει στους δανειστές εντυπωσιακά δείγματα γραφής που θα αποδώσουν στο μέλλον. Προτείνεται να δοθούν στη δημοσιότητα και να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για ηχηρά ονόματα, με τη βοήθεια των νόμων για οικονομικές δίκες εξπρές που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επανάληψη εξαγγελθέντων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κοινοποίηση αργά το απόγευμα της Παρασκευής του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου 2011-2015 για την «Ελληνική Φορολογική Διοίκηση». Ουσιαστικά συγκεντρώνει σε ένα κείμενο όλα όσα έχουν θεσπιστεί ή προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, χωρίς πάντα να υπάρχει χρονικός προσανατολισμός για το πότε θα γίνουν πράξη:

* Αξιοποίηση εξωτερικών συμβούλων που θα εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου.

* Τακτική δημοσιοποίηση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική διάταξη.

* Ενεργοποίηση των διατάξεων προσωρινής κράτησης για μεγάλους φοροφυγάδες.

* Πλήρης ενεργοποίηση των διατάξεων για την επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών, για τη φορολογική δίκη και τη μείωση των αναστολών εκτέλεσης των διοικητικών ποινών.

«Ταχεία στελέχωση»

* Ταχεία στελέχωση και ενεργοποίηση των υπηρεσιών του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα ιεραρχήσει τις ενέργειές του ξεκινώντας από τους μεγάλους φοροφυγάδες.

* Συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών.

* Εντατικοποίηση των διοικητικών ποινών αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

* Ανάθεση όλων των εισπράξεων και πληρωμών των ΔΟΥ στο τραπεζικό σύστημα.

* Κατάργηση μεγάλου αριθμού ΔΟΥ και μεταφορά στα ΚΕΠ ή σε «Παράθυρα Φορολογικής Εξυπηρέτησης» όσων συναλλαγών πολιτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο.

* Κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 180 ΔΟΥ βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και στελεχικού δυναμικού σε μεγάλες ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού (με εξαίρεση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά).

Αξιολόγηση των ΔΟΥ

* Σύστημα μετρικών δεικτών για τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων των ΔΟΥ με έμφαση στις 30 μεγαλύτερες.

* Ανασυγκρότηση των υπηρεσιακών μονάδων Δικαστικού σε περιφερειακό επίπεδο και δημιουργία κεντρικής υπηρεσιακής μονάδας για τις μεγάλες υποθέσεις.

* Παραδειγματική τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων και προστασία όσων καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς (πειθαρχικά συμβούλια ανεξάρτητα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κακουργηματικές ποινές στους υπαλλήλους που θα συλληφθούν με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, επιτάχυνση των διαδικασιών παραπομπής, δυνατότητα καταγγελίας πολιτών).

* Συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού (περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας) για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι. Αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.

* Νέα μέθοδος σήμανσης τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών, εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, ενεργοποίηση περιπολιών ΣΔΟΕ με θαλάσσια μέσα.

Σταδιακά, το πετρέλαιο

* Σταδιακή προσέγγιση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πετρελαίου κίνησης με παράλληλη επιδότηση κόστους στους καταναλωτές.

* Εντοπισμός περιπτώσεων «επιδεικτικής κατανάλωσης», δηλαδή φυσικά πρόσωπα που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλλουν.

* Σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προς τις επικρατούσες τιμές αγοράς.

* Γενίκευση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων.

* Νέο σώμα φορολογικών ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης, οι οποίοι θα δεσμεύονται με συγκεκριμένα «συμβόλαια» επίτευξης στόχων.

Φορολογικοί διαιτητές

* Ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών ως ανεξάρτητη αρχή για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών.

* Εφαρμογή του εντατικού προγράμματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους οφειλέτες, μέσω καινοτόμων μεθόδων στόχευσης και αναγκαστικής είσπραξης.

* Αποτελεσματικότεροι έλεγχοι επί των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

* Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής Φυσικών Προσώπων Μεγάλης Οικονομικής Επιφάνειας και Ελεύθερων Επαγγελματιών Υψηλού Εισοδήματος μέσω ενεργειών επιβολής συμμόρφωσης, βάσει ανάλυσης κινδύνου και παραδειγματικής τιμωρίας σημαντικών παραβατών.

* Υιοθέτηση κεντρικά διευθυνόμενου συστήματος ως προς τους ελέγχους και τις ενέργειες επιβολής συμμόρφωσης στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων.

* Πλήρης ενεργοποίηση των νέων υπηρεσιακών μονάδων ανάλυσης κινδύνου.

* Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη για το ελεγκτικό προσωπικό.

* Εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων μεθόδων έμμεσου ελέγχου και στατιστικού προσδιορισμού βεβαιούμενων φόρων για όσους παραλείπουν να υποβάλουν δηλώσεις.

* Ανάπτυξη συστήματος για το συγκερασμό εσωτερικών δεδομένων με εκείνα που προέρχονται από τρίτες πηγές.

* Πλήρης άντληση πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα και διασταύρωση στοιχείων μέσω κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων.

* Ενίσχυση του ΣΔΟΕ, ανανέωση και αύξηση του προσωπικού του.

* Πολλαπλασιασμός των προληπτικών ελέγχων και των ορατών περιπολιών.

* Αύξηση της ταχύτητας και του ποσοστού ανταπόκρισης στις καταγγελίες.

* Ανάπτυξη κοινών επιχειρησιακών σχεδίων ΣΔΟΕ, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων, Δημοτικής Αστυνομίας κ.λπ. για τη ριζική πάταξη του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.

* Εφαρμογή συστημάτων αεροφωτογράφησης για εντοπισμό αδήλωτων κολυμβητικών δεξαμενών και πολυτελών κατοικιών.

* Αποτελεσματικότερη συνεργασία με ξένες υπηρεσίες δίωξης του διεθνώς οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.

* Αύξηση του αριθμού διεθνών συμβάσεων ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

* Ανασχεδιασμός των υπηρεσιακών μονάδων που ενεργοποιούνται στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* Ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης των ελεγκτών αναγκαστικής είσπραξης.

Το σήμα του «συνεπούς»

* Σήμα συνεπούς φορολογουμένου για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες (που αποδίδεται έπειτα από 2 διαδοχικούς ελέγχους χωρίς ευρήματα) και παροχή φορολογικών εκπτώσεων ή διευκολύνσεων πληρωμής.

* Παροχή δυνατοτήτων ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

* Σύσταση της νέας υπηρεσιακής μονάδας εσωτερικών υποθέσεων. *

Πηγή: Ελευθερτυπία 
  Αναγνώσεις: 479

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ