Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΣΕ ΘΕΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ Η ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσίευση: 08/08/2011, 13:37:36

Ασθμαίνουσα η Ευρωζώνη βρίσκεται για άλλη μία φορά να κυνηγάει τις εξελίξεις δίνοντας το Σαββατοκύριακο την εντύπωση ότι καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να προλάβει την αντίδραση των αγορών με το άνοιγμα της Δευτέρας.

Σήμερα θα φανεί τι αντίκτυπο θα έχουν στις αγορές οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ, η δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της G7 να κάνουν ότι δυνατόν για να βοηθήσουν την παγκόσμια και η κοινή ανακοίνωση Μέρκελ και Σαρκοζί για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Με διπλό στόχο πλέον η Κίνα εξαπολύει μύδρους εναντίον της Δύσης, σχεδόν μιλώντας για ανικανότητα. Τα προβλήματα των ΗΠΑ και της ΕΕ ξεφεύγουν από τις πολιτικές δυσλειτουργίες των δυτικών δημοκρατιών. Για την Κίνα είναι μία πρόκληση επειδή αυτό δείχνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν είναι τόσο ασφαλή όσο ήταν και η (κινεζική) κυβέρνηση πρέπει να δώσει λόγο τώρα, τουλάχιστον στο λαό της. Τώρα η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κριτική και από τα ΜΜΕ και από την κοινή γνώμη.

Η ΕΚΤ με ανακοίνωσή της προχωρά στην αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων , σε μία απέλπιδα προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Τρισέ να προλάβει τις εξελίξεις. Οι επενδυτές παρακολουθούν την παρέμβαση της ΕΚΤ. Την Πέμπτη η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι θα ξεκινούσε να αγοράζει πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα όμως δεν είναι αυτό που θέλουν οι αγορές. Οι αγορές θέλουν να δουν πράξεις, πιο αποφασιστικές, σε ότι αφορά το ιταλικό και το ισπανικό χρέος.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έχουν στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές και να δώσουν την εντύπωση ότι η Ευρωζώνη έχει την θέληση να επιλύει τα προβλήματα της. Αυτό που επιδιώκουν αυτά τα μέτρα είναι να επιτύχουν ένας είδος σταθερότητας στην αγορά των ομολόγων . Όμως το σημείο κλειδί δεν είναι η τιμή του χρέους αλλά το περιεχόμενό του. Όπως είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας, ξεκίνησε με πιέσεις και εξελίχθηκε σε «κούρεμα». Και το ερώτημα στις αγορές είναι ότι πιέζουν τώρα την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη σε ότι αφορά την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όμως ποιος ξέρει τι θα γίνει με το ιταλικό και το ισπανικό χρέος, αν αυτές οι χώρες χρειαστούν επίσης «κούρεμα».

Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις έφεραν μεικτά αποτελέσματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αφού οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες ενώ τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με κέρδη . Με ένα λιτό ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 διαμήνυσαν τη δέσμευσή τους να πράξουν ότι χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Παρά τις πιέσεις για άμεσες αποφάσεις Μέρκελ και Σαρκοζί με κοινό ανακοινωθέν τους, δεσμεύονται μεν για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, παραπέμπουν δε την κατάσταση στις καλένδες αφού επισημαίνουν ότι τα κοινοβούλια τους θα προσυπογράψουν τις αποφάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Γερμανία και Γαλλία τονίζουν τη σημασία της άμεσης λήψης βουλευτικής έγκρισης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, από τις δυο χώρες, για τις νέες αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι χώρες της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, είναι έτοιμες να δράσουν από κοινού με στόχο τη σταθερότητα στις χρηματαγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους. Η ανακοίνωση εκδόθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μετά τις μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια. Τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε στενή επαφή και θα δράσουν κατά τρόπο ώστε να «διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ρευστότητα στις χρηματαγορές», τονίζεται.

Και μέσα σε όλα αυτά, για μία στις τρεις πιθανότητες υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες κάνει λόγο ο υπεύθυνος κρατικών αξιολογήσεων (sovereign ratings) του οίκου Standard & Poor's Τζον Τσέιμπερς.

Πηγή: www.pathfinder.gr 
  Αναγνώσεις: 435

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ