Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΩΜΙΤΗ & ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ

Δημοσίευση: 15/06/2011, 16:41:01

Επιστολή του Βουλευτή Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου προς την Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη και τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη για την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων χρωμίτη και μαγγανίου των Πιερίων

Στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκετε η χώρα και στην άμεση ανάγκη που έχει για την ανεύρεση και αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής η αξιοποίηση αναγνωρισμένων μεταλλευμάτων θα πρέπει να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα επισημαίνει στην επιστολή του ο Βουλευτής Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου.
Όπως είναι γνωστό στα Πιέρια κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος λειτουργούσε παλιά – αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι το 1943 -  μεταλλείο εξαγωγής χρωμίτη με πολύ καλές αποδόσεις.
Η τελευταία εξόρυξη μεταλλεύματος έγινε από τους κατακτητές Γερμανούς, οι οποίοι και εκτέλεσαν 40 πατριώτες κάτοικους του Αγίου Δημητρίου και τον Δήμαρχο Κατερίνης, για δολιοφθορές που έγιναν στο μεταλλείο και την περιοχή. Έκτοτε το μεταλλείο δεν ξαναλειτούργησε.
Σε έκθεση του Γεωλόγου του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους (τώρα Ι.Γ.Μ.Ε.), από το έτος 1953, καταγράφεται η μεγάλη ποσότητα του μεταλλεύματος του χρωμίτη, η πολύ καλή ποιότητα και σχετική εύκολη εξόρυξή του χωρίς να είναι δαπανηρή.
Επίσης σε άλλη ανάλογη έκθεση του έτους 1975, καταγράφονται εμφανίσεις μαγγανίου στην ίδια περίπου περιοχή.
Ο κ. Παπαγεωργίου στην επιστολή του προς την Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη και τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη επισυνάπτοντας και τις σχετικές εκθέσεις γεωλόγων του Ι.Γ.Μ.Ε. επισημαίνει πως είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας η αξιοποίηση των μεταλλευμάτων χρωμίτη και μαγγανίου των Πιερίων, ενώ  επαναλειτουργία του μεταλλείου θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στην Πιερία. 
  
  Αναγνώσεις: 458

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2023 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ