Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΚορονοϊός: Η Ευρώπη οδεύει σε lockdown - Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

Δημοσίευση: 29/10/2020, 09:40:10

Σενάρια ενός πανευρωπαϊκού lockdown θα εξετάσουν απόψε το βράδυ οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με κύριο θέμα τον κορονοϊό, ενώ επί του παρόντος στην Αθήνα εξακολουθούν να προσανατολίζονται σε επιπλέον, αυστηρότερα, μέτρα, όχι όμως κλείσιμο της οικονομίας.
ADVERTISING

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη και έτσι αν και υπήρχε άτυπη συμφωνία μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ να μην υπάρξει δεύτερη καραντίνα για οικονομικούς λόγους, η Γαλλία μπαίνει σε πανεθνικό lockdown μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, με ανοιχτά μόνο σχολεία, σουπερμάρκετ και φαρμακεία, ενώ η Γερμανία σε μίνι lockdown, με μέτρα όπως κλείσιμο καφέ και εστιατορίων και απαγόρευση συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από περισσότερα από δύο νοικοκυριά, ώστε να αναγκαστούν οι πολίτες να δημιουργήσουν τις λεγόμενες “φούσκες” (bubbles) και να περιοριστεί η μετάδοση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία που δοκιμάζονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Στόχος των μέτρων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ άλλων να περιοριστεί μέσα στο Νοέμβριο η εξάπλωση του κορονοϊού, ώστε να μην υποστεί συντριπτική ζημιά η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Και η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια.

Μετά και τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα στη χώρα μας, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αποφάσισε τις νέες συστάσεις προς τον πρωθυπουργό. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούνται η χρήση μάσκας παντού και εκτός των περιοχών που είναι στο τρίτο επίπεδο (πορτοκαλί), περιορισμός των μετακινήσεων πιθανότατα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και από νομό σε νομό. Οι ειδικοί έχουν επίσης προτείνει κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιορισμό της κυκλοφορίας ακόμη νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει, θέλει να αποφύγει ένα νέο lockdown. Βεβαίως εάν η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει πανευρωπαϊκά μέτρα, η Αθήνα σε ένα βαθμό θα ακολουθήσει και φυσικά ένα lockdown είναι πάντα στο τραπέζι, αλλά ως το έσχατο μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστεί η πορεία της πανδημίας, καταρχάς Θεσσαλονίκη και Λάρισα θα ανέβουν στο κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο 4 συναγερμού, με όλα τα προβλεπομενα μέτρα.
Συνεδριάζει το υπουργικό

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο φυσικά και θα συζητηθεί η πορεία της πανδημίας, αν και δεν είναι στην επίσημη ατζέντα.


Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

- Παρουσίαση από τους Υπουργούς, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας»

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα

-Παρουσίαση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες ρυθμίσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια του νομοσχεδίου «Κύρωση του από 21.1.2020 Μνημονίου Συνεργασίας για τη δωρεά μεταξύ της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και του Ελληνικού Δημοσίου για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες»

-Παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη της πορείας προετοιμασίας και βασικών παραμέτρων του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την επιλογή μέλους της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων προτεινόμενου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς τη σύσταση και συγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.
  
  Αναγνώσεις: 651

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ