Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΤέλη κυκλοφορίας και παράδοση πινακίδων: Τέλος χρόνου σήμερα - Ποιες οι ποινές αν δεν πληρωθούν

Δημοσίευση: 15/01/2020, 10:14:17

Λήγει σήμερα η γενναία παράταση που δόθηκε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2020, αλλά και για την παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας.

Ως γνωστό, μετά τα μαζικά αιτήματα αναβολής που δέχονταν, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε πριν το τέλος του 2019 μια παράταση για την πληρωμή των τελών του έτους ως τις 15 Ιανουαρίου.

Θεωρητικά και σήμερα μπορούν όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη και ενδεχομένως και το φόρο πολυτελείας που συνοδεύει την κυκλοφορία του οχήματος τους, να παραδώσουν πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας.

Είναι γνωστό ότι και τα τέλη, όπως και οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, μπορεί κανείς να τις πληρώσει είτε σε κάποια τράπεζα είτε με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας είτε με e-banking. Αν δεν υπάρχει το σύνολο του ποσού για τα τέλη, μπορεί το τέλος να ρυθμιστεί με πάγια ρύθμιση σε 12 δόσεις με επιτόκιο 3%.
Οι ποινές

Όσοι αποφασίσουν να το ρισκάρουν και να μην πληρώσουν τα τέλη, μάλλον θα το μετανιώσουν. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί:

1. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Για ένα αυτοκίνητο 1625 κυβικά εκατοστά με ετήσια τέλη 265 ευρώ το οφειλόμενο ποσό εκτοξεύεται την επομένη της λήξης της προθεσμίας στα 530 ευρώ.

2. Από τη στιγμή που βεβαιώνεται χρέος ( τέλη + το πρόστιμο ), ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό, τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους.

3. Με οφειλές σε τέλη κυκλοφορίας δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων. Το ίδιο συμβαίνει αν κάποιος θέλει να διαγράψει οριστικά το αυτοκίνητό του. Θα πρέπει, δηλαδή, να πληρώσει τα τέλη και τις προσαυξήσεις, να ενημερώσει σχετικά η Δ.Ο.Υ το Υπουργείο Μεταφορών και στην συνέχεια να πάρει το χαρτί της διαγραφής.

4. Σε πιθανό γενόμενο έλεγχο από την τροχαία σε ένα ΙΧ που ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, τα αστυνομικά όργανα θα έχουν την δυνατότητα να αφαιρούν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες δεν θα επιστρέφονται εφόσον ο παραβάτης δεν προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής τόσο των τελών όσο και του προστίμου.

Τονίζεται, ακόμη, ότι για τα τυχόν οφειλόμενα ποσά θα δημιουργείται «φάκελος» τόσο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. 
  Αναγνώσεις: 582

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ