Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΚαι όμως: Η εφορία χαρίζει τα χρέη σε 535.000 φορολογούμενους

Δημοσίευση: 08/01/2020, 10:58:28

Περισσότεροι από 535.000 φορολογούμενοι θα πάψουν από τη μια στιγμή στην άλλη να χαρακτηρίζονται ως οφειλέτες της εφορίας καθώς με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες θα τους διαγράψουν τα χρέη.

Το προβλέπει ο πρόσφατος φορολογικός νόμος ο οποίος πρέπει να μπει άμεσα σε ισχύ με το κλείσιμο και της τελευταίας εκκρεμότητας που είναι η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ. Σε πρώτη βάση θα διαγραφούν όλα τα χρέη μέχρι… 10ευρώ αλλά και αυτό αρκεί για να απαλειφθούν από τον κατάλογο των οφειλετών του δημοσίου περίπου οι 13 στους 100. Διότι με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 536.000 φορολογούμενοι.

Το πρόβλημα βέβαια δεν συνίσταται στο ποσό αλλά στο γραφειοκρατικό πρόβλημα που δημιουργείται καθώς χιλιάδες οφειλέτες σε καθημερινή βάση χρειάζεται να φύγουν από το ένα τμήμα της εφορίας για να πάνε στο ταμείο προκειμένου να εξοφλήσουν τα υπέρογκα χρέη του ενός ευρώ και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υπόθεσή τους. Διότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμη και για ένα ευρώ μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή η είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Την διαγραφή των μικροοφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θα την κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με τη διαφορά ότι από εδώ και στο εξής, θα διαγράφονται μόνο τα μικροποσά έως και ένα ευρώ και αυτό προκειμένου να μην γίνει… συνήθεια στους φορολογούμενους να αφήνουν και ένα μικρό υπόλοιπο κάθε φορά που πρέπει να πληρώσουν ένα υπόλοιπο.

Το ψηφισμένο άρθρο του νόμου προβλέπει ότι «Διαγράφονται υπόλοιπα βεβαιωμένων βασικών οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι του ποσού των 10 ευρώ, συνολικά ανά οφειλέτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφόσον οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της παρούσας και δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ιδίου προσώπου κατά τον χρόνο της διαγραφής».

Αυτό σημαίνει ότι θα διαγραφούν χρέη έως και 10 ευρώ όσων είχαν αφήσει το συγκεκριμένο υπόλοιπο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 οπότε και κατατέθηκε το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η διάταξη πέρασε καθώς δεν είναι καθόλου τιμητικό για τη χώρα να εμφανίζεται ότι βαρύνονται με οφειλές τα 4,2 εκατομμύρια των ενήλικων πολιτών σε ένα σύνολο ενήλικου πληθυσμού περίπου 8,9 εκατομμυρίων. Με την υπογραφή της απόφασης για τη διαγραφή αλλά και το πέρασμα των μηνών, οι οφειλέτες εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθούν για πρώτη φορά ακόμη και κατά ένα εκατομμύριο μέσα στους πρώτους μήνες του 2020. Και αυτό διότι:

1.      Οι περίπου 536.000 θα φύγουν από τη λίστα με το που θα υπογραφεί η νέα απόφαση. Και έτσι ο αριθμός θα πέσει κάτω από τα 3,7 εκατομμύρια

2.      Περίπου 450000-500.000 θα εξοφλήσουν από μόνοι τους τα χρέη τους μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 κατά τους οποίους δεν υπάρχουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της διαγραφή θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να κάνει στο μέλλον και δεύτερη διαγραφή «για λόγους εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου ληξιπροθέσμων οφειλών»

Διαγραφές θα μπορεί να κάνει από μόνος του και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ: «Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε περιοδική διαγραφή των βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων ή τρίτων, εφόσον το εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή δεν υπερβαίνει το ποσό του ενός ευρώ. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι αναγκαίες διαδικαστικές λεπτομέρειες όπως ο τρόπος, η διαδικασία, τα αρμόδια όργανα, η περιοδικότητα διενέργειας της διαγραφής, καθώς και οι οφειλές που εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Αυτή τη στιγμή, οφειλές ληξιπρόθεσμες έως και ένα ευρώ εμφανίζουν περίπου 367.000 φορολογούμενοι. 
  Αναγνώσεις: 579

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ