Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΟικογενειακή επιχείρηση ...απάτης με 3.000 «μαϊμού» προσλήψεις

Δημοσίευση: 08/01/2020, 10:56:16

 3.000 πολίτες προσέλαβε και ασφάλισε εικονικά, ως σεκιουριτάδες, βοηθούς σερβιτόρων, διανομείς, μάγειρες, προσωπικό κουζίνας και καθαρίστριες, η… οικογενειακή επιχείρηση απάτης! Για 14 χρόνια εξαπατούσαν ΕΦΚΑ και ΔΟΥ, καθώς από το 2001 έως το 2015 είχαν αποφύγει να πληρώσουν ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη αποκαλύφθηκε από στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία σχημάτισαν δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έξι ατόμων.

Η οικογενειακή εγκληματική οργάνωση, αποτελείτο από τον 89χρονο πατέρα, ο οποίος είχε αρχικά τα ηνία, με τη σκυτάλη περνά στον 34χρονο γιο, ενώ μέλη της είναι ο άλλος γιος, η σύζυγος και άλλα συγγενικά πρόσωπα. Είχαν συστήσει μία νόμιμη εταιρεία υπηρεσιών φύλαξης και άλλες 10 εικονικές τοποθετώντας αχυρανθρώπους-«αυτοφωράκηδες» ως υπεύθυνους, μέσω των οποίων έκαναν εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις. Για την επιλογή των αχυρανθρώπων έκαναν «κάστινγκ» με κριτήρια να μην είναι έξυπνοι, να είναι άπειροι ακόμη και κουφοί, ενώ τους εκβίαζαν να υπογράφουν… κενά έγγραφα, που χρησιμοποιούσαν για πλαστογραφίες, απειλώντας τους με απόλυση.

Σε μία περίπτωση ξυλοφόρτωσαν εργαζόμενο σε ζωντανή μετάδοση SKYPE, επειδή διαμαρτυρήθηκε για τα οφειλόμενα, προκειμένου να βλέπει ο 34χρονος αρχηγός και να… γελάει. Ο 34χρονος αρχηγός δεν δίστασε να βάλει ως πρόεδρο εικονικής εταιρείας την 83χρονη γιαγιά του, ενώ ο πατέρας του μηνύθηκε από τον προγονή του! Οι αστυνομικοί ερευνούν OFFSHORE εταιρείες σε Κύπρο, Λονδίνο και Ντουμπάι, όπου φαίνεται πως έχουν αποταμιευθεί τα υπέρογκα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης.
«… ψάξτε βαθιά»

Ίχνη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης είχαν προκύψει από το 2017 κατά τη διάρκεια εξιχνίασης αντίστοιχης υπόθεσης, και λίγες ημέρες αργότερα είχε φθάσει ανώνυμη καταγγελία που ανέφερε: «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ προχθές πιάσατε μερικούς από την ΜΕΓΑΛΗ οργάνωση τους, ψάξτε πιο πίσω πιο βαθιά, τα εκατομμύρια έχουν πάει εξωτερικό λένε για Ντουμπάι και Λονδίνο».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αστυνομικοί έλαβαν καταθέσεις από τους περισσότερους «αχυρανθρώπους» μεταξύ των οποίων ένας… πρόεδρος που εξαπατήθηκε, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «… κατά το διάστημα λειτουργίας της εταιρείας, άλλαζε σχεδόν κάθε τρίμηνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό το έκανε για να ξεφεύγει από το ΙΚΑ και να μπορεί να συνεχίζει να ασφαλίζει άτομα σε αυτό χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει συνέχεια εταιρείες. Τα άτομα στο ΙΚΑ έπρεπε να τα ασφαλίζει κάθε τρίμηνο περίπου και να πληρώνει τις εισφορές τους. Έτσι αλλάζοντας τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου φρόντιζε να μην γίνονται έγκαιρα αντιληπτές οι πράξεις του από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΙΚΑ και εφορία. Μετά από έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι είχε χρησιμοποιήσει 9 εταιρείες. Εκτός από τις τρεις πρώτες, τις οποίες διαχειριζόταν ο πατέρας του, όλες οι υπόλοιπες πρόκειται για την ίδια εταιρεία, την οποία διοικούσε ο 34χρονος, τοποθετώντας μπροστά αχυρανθρώπους μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειάς του. Όταν έμπαινε ο ίδιος ή συγγενείς του, φρόντιζε οι εταιρείας να μην χρωστάνε ή η ευθύνη να μεταβιβάζεται στους αχυρανθρώπους όπως έγινε με εμένα»… «Ο Δημήτρης έχει πολλά χρήματα τα οποία είτε τα βγάζει από τη χώρα μέσω της εταιρείας LAVETI HOLDING ιδιοκτησίας της γυναίκας του στην Κύπρο, είτε μέσω της εταιρείας Delta Cosmos ή Delta QU.I.S.S. στο Ντουμπάι»

          Οι αστυνομικοί εντόπισαν μία εξουσιοδότηση σε γυναίκα υπήκοο Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να ιδρύσουν στο όνομά του οποιαδήποτε εταιρεία offshore στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στον υπόλοιπο κόσμο ή στις ελεύθερες ζώνες, κάτι που συνάδει με την καταγγελία για χρήματα στο Ντουμπάι.

 

Απειλές και ξυλοδαρμός

 

          Όλοι οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι κατέθεσαν ότι εργάζονταν για την Δέλτα Γκρουπ, ενώ αρκετοί δεν γνώριζαν ότι τους είχαν ασφαλίσει σε άλλες εταιρείες και δεν τις γνώριζαν ούτε κατ’ όνομα.  Η κόρη ενός σεκιουριτά που απεβίωσε κατέθεσε: « Τον πατέρα μου τον είχαν τοποθετήσει

με απειλές απόλυσης στη θέση του διαχειριστή. Ουδέποτε άσκησε διοίκηση ή κάποια διαχειριστική ενέργεια στην εν λόγω εταιρεία και χρησιμοποιήθηκε από τα συγκεκριμένα άτομα ως αχυράνθρωπος».

          Εργαζόμενος κάποιας εταιρείας κατέθεσε τον ξυλοδαρμό του σε… ζωντανή μετάδοση: «Μου έκλεισε ραντεβού ο Τ…….. (56χρονος) που δούλευε μπροστινός του 34χρονου αρχηγού στην εταιρεία Δέλτα Κόσμος για να μου δώσουν δήθεν τα οφειλόμενα, πλην όμως όταν πήγα από το γραφείο με ξυλοκόπησαν άσχημα και με έστειλαν στο νοσοκομείο. Όσο αυτοί με χτύπαγαν ο 34χρονος έβλεπε όλο το σκηνικό μέσα από το κινητό που κράταγε ένας από αυτούς και γέλαγε».

 

11 εταιρείες την… ίδια στολή

 

Οι Δέλτα Κόσμος ΑΕ-Δέλτα Γκρουπ ΕΠΕ-Δέλτα Πρόγκρες, ήταν τρεις από τις εταιρείες που μέλη της οικογένειας ήταν πρόεδροι ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για αυτό και κατέβαλαν κανονικά ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.

Είχαν εξασφαλίσει συγκεκριμένη φήμη και πελατεία, γεγονός που επιτύγχανε κυρίως μέσω της χρήσης της ίδιας ή παρεμφερούς επωνυμίας, της διοίκησης και προώθησης της εταιρείας από τα ίδια άτομα, ως κρυπτόμενοι εργοδότες, καθώς και τη χρήση του προσωπικού που μεταφερόταν από τη μία εταιρεία στην άλλη, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν για την ίδια φορώντας στολές με τα ίδια διακριτικά.

Στις εικονικές εταιρείες έκαναν παύση δραστηριότητας της μίας παράλληλα με την έναρξη της άλλης. Από την εμπειρία τους ήξεραν ότι τυχόν ποινικές ευθύνες που θα προέκυπταν θα περιορίζονταν σε ποινικές διώξεις και αντίστοιχες καταδίκες για τις πλημμεληματικές παραβάσεις περί μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ανεξαρτήτως του ύψους. Αυτό οφειλόταν σε τεχνάσματα με εναλλαγές εταιρειών, εδρών, μελών, διαφορετικά υποκαταστήματα ΕΦΚΑ, που οδηγούσαν σε μεμονωμένες μηνύσεις. 
Ο πατέρας έδωσε το… δαχτυλίδι

Σύμφωνα με αξιωματικούς που ασχολήθηκαν με την σοβαρή υπόθεση αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης από το 2001 έως το 2006 ήταν ο 89χρονος, μετά ο 34χρονος γιος του, ενώ μετείχε η 67χρονη μητέρα του, ο 35χρονος αδερφός του, ένας 57χρονος για τις «απειλητικές» δουλειές και ένας 68χρονος που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2016.

Στις 10 Απριλίου 2001 καθήκοντα προέδρου στην MEDITERRANEAN QUARK HELLAS AE ανέλαβε μία γυναίκα η οποία είχε πέσει θύμα απάτης του 89χρονου η οποία κατέθεσε ότι την τοποθέτησε ως «αχυράνθρωπο», «…μπροστά στις εταιρείες που διοικούσε ο ίδιος για να αναλαμβάνουν την ευθύνη από τις οφειλές». Μέλος της ίδιας εταιρείας κατέθεσε: «Δεν καταλάβαιναν ακριβώς τι έκαναν. Δεν ήταν αρκετά έξυπνοι και τους έμπλεξε. Δεν ήταν σε θέση να ασκήσει ούτε τα καθήκοντα του φύλακα».

Σε αυτή την εταιρεία ασφαλίστηκαν από το 2002 έως το 2005, 820 άτομα ωστόσο στη ΔΟΥ ουδέποτε δηλώθηκε η απασχόληση κάποιου. Σε ΕΦΚΑ είχε δημιουργήσει οφειλές 4.625.140, 31 ευρώ  από το 1997 έως 2008, ενώ στη ΔΟΥ οφειλές 18.831.157,10 ευρώ. 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 με πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας που καταχωρίσθηκε στο ΓΕΜΗ την 9 Φεβρουαρίου 2015 μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ορίσθηκε η εταιρεία Laveti Holdings LTD με έδρα την Λευκωσία της Κύπρου.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο 34χρονος σε μία από τις εικονικές εταιρείες είχε βάλει ως «αχυράνθρωπο» την 83χρονη γιαγιά του, ενώ η προγονή του 89χρονου, την οποία εξαπάτησε του υπέβαλλε μήνυση το 2014…

  
  Αναγνώσεις: 499

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ