Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΣτην Ολομέλεια παραπέμπονται οι περικοπές στις συντάξεις

Δημοσίευση: 14/10/2014, 09:53:37

 Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική δίκη» παραπέμπεται το ζήτημα των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις με τις πρώτες σχετικές μνημονιακές ρυθμίσεις (ν. 3986, 4024/11).
Στην Ολομέλεια παραπέμπονται οι περικοπές στις συντάξεις

Το Α' τμήμα ΣτΕ έκρινε ότι λόγω μείζονος σπουδαιότητας το θέμα πρέπει να λύσει η Ολομέλεια, καθώς με διαφορά μιας μόλις ψήφου (4-3) οι πρώτες περικοπές κρίθηκαν συνταγματικά ανεκτές.

Η οριακή πλειοψηφία και οι «κόκκινες γραμμές» που βάζουν τόσο η πλειοψηφία όσο και η μειοψηφία των δικαστών γύρω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι ο β' γύρος των περικοπών στις συντάξεις θα καταπέσει ως αντισυνταγματικός, χωρίς να αποκλείεται στην Ολομέλεια να ανατραπεί και η πλειοψηφία του Α' τμήματος και να κριθούν αντισυνταγματικές και οι πρώτες περικοπές. Ηδη εκκρεμούν χιλιάδες αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια (και στο Ελεγκτικό Συνέδριο) που περιμένουν την «πιλοτική» απόφαση της Ολομέλειας, όπου θα οδηγηθούν και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Η πλειοψηφία του Α' τμήματος δέχθηκε ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τη μεταβολή προς το δυσμενέστερο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητά του μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τέτοιες επεμβάσεις. Ωστόσο τονίζει ότι επεμβάσεις που μπορεί να οδηγούν σε μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, την υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ως «κόκκινη γραμμή» για το ύψος των οικονομικών πόρων που διαθέτει το κράτος για την κοινωνική ασφάλιση, η πλειοψηφία θέτει το ότι πρέπει να διασφαλίζονται στους συνταξιούχους «παροχές που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Και έκρινε ότι οι πρώτες περικοπές δεν ξεπέρασαν το όριο αυτό. 
  Αναγνώσεις: 493

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ