Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΓιατί ο Κυριάκος τα βάζει με το Βενιζέλο, το Χρυσοχοϊδη και το Ντινόπουλο για τις απολύσεις. Το τρίγωνο της Β' Αθηνών και η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 23/07/2014, 09:58:06

Το τρίγωνο της Β' Αθηνών μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, εξηγεί σε ένα βαθμό τη συνέχιση των αμφιταλαντεύσεων υπουργών όσον αφορά στην τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τις απολύσεις.

Οι τρεις υπουργοί που πρωταγωνιστούν στο ενδοκυβερνητικό σίριαλ του καλοκαιριού εκλέγονται στην αχανή μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και διαφορετικά εκλογικά κοινά.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης προϊσταται ενός υπουργείου, στο οποίο υπάγονται μερικά από τα μεγαλύτερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες από τις οποίες θα απομακρυνθούν περίπου 1.000 εργαζόμενοι στο πλαίσιο της μείωσης δομών (downsizing) σε τρία υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, με τον κύριο όγκο να αφορά τις εταιρείες συγκοινωνιών του πρώτου). Οι ενστάσεις του μάλιστα εντάσσονται στην κεντρική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση, με στόχο τον επαναπατρισμό ψήφων δημοσίων υπαλλήλων και τον περιορισμό των απωλειών προς το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στη Β' Αθήνας αλλά γενικότερα.

Ο κ.Ντινόπουλος, ένας εκ των βασικών εκπροσώπων της “λαϊκής δεξιάς” στην κυβέρνηση που ανασχηματίστηκε μετά τις ευρωεκλογές, έχει τους ΟΤΑ, στους οποίους απασχολείται σημαντικό ποσοστό εκ των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου και οι οποίοι διαθέτουν σε σημαντικό αριθμό ανώνυμες εταιρείες, που έχουν τρεις συνεχόμενους αρνητικούς ισολογισμούς και βάσει του Οικονομικού Παρατηρητηρίου από το φθινόπωρο θα πρέπει να βάλουν λουκέτο. Ειδικά ως προς το δεύτερο, το υπουργείο Εσωτερικών δεν δείχνει διατεθειμένο να προτρέξει και προβάλλει την κοινωνική ευαισθησία.

Ο κ.Μητσοτάκης εκλέγεται βέβαια στη Β' Αθήνας, απευθύνεται ωστόσο σε διαφορετικό ακροατήριο και διεκδικεί για εαυτόν το ρόλο του μεταρρυθμιστή, χωρίς όμως να έχει διάθεση να βρεθεί απολογούμενος για τη μη εφαρμογή αποφάσεων που ελήφθησαν κεντρικά στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα. Εξ ου και η χθεσινή επίθεση με προσωπικές αιχμές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθύμισε την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ επί υπουργίας του κ.Βενιζέλου στο Οικονομικών, υπονοώντας ότι και τώρα υπαναχώρηση από δεσμεύσεις θα αφήσει την Αθήνα ευάλωτη σε πιέσεις για δυσάρεστες αποφάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως τόνιζαν ότι ο στόχος των 6.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 θα τηρηθεί μέχρι κεραίας, με ενδεχόμενο πάντως μίας μικρής παράτασης ενός ή δύο μηνών, καθώς διαδικασίες όπως ο εντοπισμός των διορισθέντων με πλαστά πιστοποιητικά και ο έλεγχος της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου προχωρούν με ρυθμούς χελώνας λόγω και των αντιδράσεων ειδικά στους δήμους.

Περί τους 2.000 έχουν ήδη βρεθεί από τη δεξαμενή των εργαζόμενων στο δημόσιο που παρέμεναν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και για τους οποίους υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Σε περίπτωση καθυστερήσεων σε επιμέρους στόχους, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραπεμφθούν στους αρμόδιους υπουργούς.

Βέβαια η Αθήνα έχει υποβάλλει αίτημα προς την τρόικα, προκειμένου η φθινοπωρινή αξιολόγηση να γίνει εξ αποστάσεως και σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι όμως σίγουρο ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό ή ότι ακόμη και να συμφωνήσουν οι εκπρόσωπο των δανειστών, η απόσταση θα διευκολύνει τις συζητήσεις για την κυβέρνηση.
  
  Αναγνώσεις: 431

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ