Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΟ Κάμερον οξύνει τα πνεύματα με την ΕΕ στη μάχη για το δημοψήφισμα

Δημοσίευση: 17/07/2014, 13:04:02

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει τον Ντέιβιντ Χάμοντ για τη θέση του ΥΠΕΞ. Ούτε ο προκάτοχός του, ο Χέιγκ, δεν φημιζόταν για τον φιλευρωπαϊσμό του, αλλά ο Χάμοντ ήταν εκείνο το κυβερνητικό στέλεχος που είχε φτάσει πιο κοντά από όλους στο να πει ότι θα υποστήριζε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν δεν αλλάξουν οι όροι συμμετοχής του Λονδίνου στους «28».

Παράλληλα, κάτι στο οποίο δόθηκε σχετικά λιγότερη σημασία στον σαρωτικό ανασχηματισμό, απομακρύνθηκε και ο Κεν Κλαρκ. Ο Κλαρκ ήταν η πιο ηχηρή φιλευρωπαϊκή φωνή σε μία βρετανική κυβέρνηση που πλέει όλο και μακρύτερα από τις Βρυξέλλες.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη μάχη για την Κομισιόν, την οποία ο Κάμερον όσο έβλεπε ότι έχανε, κλιμάκωνε ώστε στο τέλος να εκβιάσει συνειδητά την ήττα του, ο σαρωτικός ανασχηματισμός στο Λονδίνο δείχνει πού δίνει το βάρος ο πρωθυπουργός και πώς πρόκειται να κινηθεί.

Κάθε κίνησή του στέλνει το μήνυμα ότι θα επιμείνει και θα πιέσει συγκρουσιακά τις Βρυξέλλες σε παραχώρηση μεταρρυθμίσεων στη σχέση με την ΕΕ, πριν κάνει το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για την «νέα σχέση». Μένοντας πιστός στην στρατηγική που ξεκίνησε με τη μάχη για τον Γιούνκερ, ο Κάμερον μοιάζει να χρησιμοποιεί έστω και αυτήν την συγκρουσιακή στρατηγική ώστε να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για το Λονδίνο.

Δεδομένου δε του κλίματος διχασμού μέσα στους Τόρις για το ζήτημα της Ευρώπης, οι κινήσεις μπορεί να είναι ακόμη και προετοιμασία για το ενδεχόμενο ήττας στη μάχη για «νέα σχέση» με την ΕΕ, όπως υποστηρίζει το Reuters προσπαθώντας να εξηγήσει την στάση του Κάμερον.

«Το κλίμα στη Βρετανία έχει πλέον αλλάξει»

Η νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει ξεκάθαρα πιο ευρωσκεπτικιστικό πρόσημο, και ίσως αυτό που εξηγεί σαφέστερα το φόντο των κινήσεων Κάμερον, είναι το ειλικρινέστατο σχόλιο του νέου υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον.

«Σίγουρα είναι ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, αλλά τώρα πια η χώρα είναι ευρωσκεπτικιστική» είπε μιλώντας στο BBC. Η αναφορά είναι σαφής: Η ραγδαία εκτόξευση του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ στις πρόσφατες εκλογές τα έδειξε όλα.

Ο Κάμερον προχώρησε στον τελευταίο (εκτός απροόπτων) ανασχηματισμό του πριν τις εκλογές του 2015. Αυτό είναι σύνηθες για το Λονδίνο και γίνεται πριν τις κάλπες ως «ένδειξη προθέσεων» προς τους ψηφοφόρους για τον προσανατολισμό της επόμενης κυβέρνησης -και ως κίνηση που, κατά κανόνα, γίνεται με το βλέμμα στο κόμμα της αντιπολίτευσης που εγείρει την ισχυρότερη απειλή.

Από αυτήν την άποψη, προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι το νέο, σαφώς πιο ευρωσκεπτικιστικό, σχήμα που επέλεξε ο Κάμερον δεν φαίνεται να απαντά στους Εργατικούς αλλά στο UKIP. Ο Φάρατζ μπορεί να υπερηφανεύεται έτσι ότι έχει καταφέρει να εμφανίζεται ως παράγοντας που εκφράζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα.
  
  Αναγνώσεις: 518

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ