Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΝέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Στα 700 εκατομμύρια η διαφορά

Δημοσίευση: 18/11/2013, 09:07:54Με «κόκκινη γραμμή» ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το ύψος του οποίου πλέον υπολογίζεται από την κυβέρνηση σε 1,3 δισ. ευρώ, θα κλείσει αποκλειστικά και μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με νέα δημοσιονομικά μέτρα (περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση της φορολογίας), επαναρχίζουν τη Δευτέρα το πρωί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Μετά και τη, σχεδόν ολοήμερη, σύσκεψη την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ετοίμασε και θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Παράλληλα, θα ενημερώσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι:

* Η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ

* Από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ

* Από την κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ

* Από τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα προκύψει όφελος 85 εκατ. ευρώ, και

* Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων, θα αποφέρει 55 εκατ. ευρώ.

Στη 2η θέση του «καταλόγου», είναι το εκτιμώμενο όφελος των 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι:

-από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα προκύψουν 60 εκατ. ευρώ

-από την περικοπή δαπανών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, θα προκύψει όφελος 100 εκατ. ευρώ

-από τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (κυρίως σε Υγεία και Παιδεία), το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Εκτός, όμως, από τη συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό και κατ' επέκταση για τον προϋπολογισμό 2014, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα δώσει «αγώνα δρόμου» και για τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Ως κομβική ημερομηνία συμφωνίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και κώδικας δικηγόρων), θεωρείται η 9η Δεκεμβρίου (στις 10 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup), ώστε το 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί έως το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι, στις 11 Ιανουαρίου μήνα λήγει ένα ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν, η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα. 
  Αναγνώσεις: 475

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ