Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΣτο 60% η παραβατικότητα στα ενεχυροδανειστήρια

Δημοσίευση: 12/11/2013, 13:50:25

 Το 60% αγγίζει το ποσοστό παραβατικότητας στα ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια, που εντοπίστηκε στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.
Στο 60% η παραβατικότητα στα ενεχυροδανειστήρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την 11.10.2013 λειτουργούν νόμιμα 939 επιχειρήσεις με 309 υποκαταστήματα, που παρέχουν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή ή και αργυραμοιβού.

Το ΣΔΟΕ κατά την περίοδο από 1.1.2013 έως 30.09.2013 έχει διενεργήσει 141 ελέγχους σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 407 παραβάσεις και το ποσοστό παραβατικότητας είναι 59%. Οι έλεγχοι, όπως σημειώνει ο κ. Μαυραγάνης, συνεχίζονται.

Οι ζυγοί ασφαλείας
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, με έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά, επισημαίνει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το 2013, τα ενεχυροδανειστήρια πρέπει να διαθέτουν ζυγούς υψηλής ακρίβειας. Η Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενεργεί ελέγχους στους ζυγούς των ενεχυροδανειστηρίων, με συνεργεία που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κερδοσκοπίας και εξαπάτησης των καταναλωτών.

Επίσης, ο κ. Σκορδάς σημειώνει ότι και οι ίδιοι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να ερευνούν και να ελέγχουν το ποιόν και τα στοιχεία των επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνονται. Επισημαίνει ακόμα ότι με βάση το Ν. 2251/94 περί προστασίας των καταναλωτών, σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους, έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης λειτουργίας και οικονομικής εκμετάλλευσης. Επίσης, μπορούν να στέλνουν τις καταγγελίες τους καθ' όλο το 24ωρο στο φαξ 2103843549 και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.efpolis.gr.

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη που ζητούσε να λάβει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των ενεχυροδανειστηρίων και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο Ριχάρδος
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή και άλλο έγγραφο-απάντηση σε ερώτηση για τα ενεχυροδανειστήρια «Ριχάρδος». Την ερώτηση είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί αν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση και τα υποκαταστήματά της, επικαλούμενος πληροφορίες ότι διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.

Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, αναφέρεται ότι έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες προς την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία. Γίνεται γνωστό επίσης ότι και το ΣΔΟΕ προέβη στις δέουσες ενέργειες στη συγκεκριμένη επιχείρηση και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ. 
  Αναγνώσεις: 504

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ