Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΕπικίνδυνα εσπεριδοειδή από την Αφρική

Δημοσίευση: 08/08/2013, 09:44:05

Αφρικανικά εσπεριδοειδή προσβεβλημένα από μια επικίνδυνη ασθένεια έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.


Την ανησυχία τους εκφράζουν οι παραγωγοί στην Πελοπόννησο για τα «άρρωστα» εσπεριδοειδή από την Αφρική (φωτό αρχείου)Την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών από την Αφρική και τη διάθεσή τους στην Πελοπόννησο με προορισμό μεγάλες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος Ευρώτα, Ηλίας Παναγιωτακάκος, επισημαίνοντας κινδύνους και για την εγχώρια παραγωγή, αφού όπως αναφέρει είναι προσβεβλημένα από τη λεγόμενη ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας.

Αμεση ήταν πάντως η αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεργεία του οποίου έκαναν χθες ελέγχους σε αγορές της Λακωνίας για να εντοπίσουν τα «άρρωστα» εσπεριδοειδή που έχουν εισαχθεί από τη Νότια Αφρική.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Πελοποννήσου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αφού πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στις καλλιέργειες.

Οπως σημειώνει σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, «σύμφωνα με διαπιστώσεις μας, γίνεται παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, τα οποία είναι προσβεβλημένα από την ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας. Δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στον Δήμο Ευρώτα και στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμο το άμεσο σταμάτημα αυτής της διαδικασίας».

Κίνδυνοι διάδοσης
Ο αντιδήμαρχος Ευρώτα στην επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας επιτρέπουν την διάδοση αυτής της ασθένειας, πράγμα που σημαίνει την υποβάθμιση του τοπικού προϊόντος. Επιπλέον, η παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσει πλήγμα τόσο στους παραγωγούς όσο και στην εθνική οικονομία, λόγω των τυχόν ελληνοποιήσεων που θα προκύψουν.

Η συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα για τα εσπεριδοειδή στην περιοχή της Αργολίδας από την αναπληρώτρια ερευνήτρια του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Ειρήνη Βλουτόγλου. Η ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας Guignardia citricarpa είναι γνωστή διεθνώς ως «μελανή κηλίδωση των εσπεριδοειδών» και έχει διαπιστωθεί σε πολλές χώρες (Ν. Αφρική, Αργεντινή, Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Μοζαμβίκη, Φιλιππίνες, Ζουαζιλάνδη, Ταϊβάν και Ζιμπάμπουε).
  
  Αναγνώσεις: 537

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ