Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΕντομοκτόνο περιείχε το σχολικό γεύμα που σκότωσε 23 παιδιά στην Ινδία

Δημοσίευση: 21/07/2013, 09:00:09

Τα παιδιά αισθάνθηκαν αδιαθεσία μέσα σε ελάχιστα λεπτά αφού κατανάλωσαν το γεύμα, ένα κάρι με φακές, ρύζι και πατάτες, στο σχολείο την Τρίτη
Το προκαταρκτικό πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε ότι το δωρεάν σχολικό γεύμα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 23 παιδιά αυτήν την εβδομάδα στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας περιείχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό εντομοκτόνο για γεωργική χρήση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Τα παιδιά αισθάνθηκαν αδιαθεσία μέσα σε ελάχιστα λεπτά αφού κατανάλωσαν το γεύμα, ένα κάρι με φακές, ρύζι και πατάτες, στο σχολείο την Τρίτη. Άρχισαν να κάνουν εμετό και εμφάνισαν σπασμούς και έντονους στομαχικούς πόνους.

Κατα τα στοιχεία του πορίσματος, το φαγητό μαγειρεύτηκε με λάδι που περιείχε ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο για γεωργική χρήση πέντε φορές ισχυρότερο από αυτά τα οποία διατίθενται εμπορικά στην αγορά.

Οι θάνατοι των παιδιών πυροδότησαν διαδηλώσεις στην Μπιχάρ. Το γεύμα ήταν ένα από τα μεσημεριανά που παρέχονται δωρεάν σε 120 εκατ. παιδιά καθημερινά για να μειωθεί ο υποσιτισμός και να ενθαρρυνθεί η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη επικριθεί από πολλές πλευρές για την έλλειψη ασφάλειας των τροφίμων.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το γεύμα παρασκευάστηκε με μαγειρικό λάδι το οποίο περιείχε ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο (monocrotophos) το οποίο χρησιμοποιείται ως αγροτικό εντομοκτόνο, ανέφερε ο Ραβίντρα Κουμάρ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι υποπτεύεται πως το λάδι είχε τοποθετηθεί σε ένα δοχείο το οποίο προηγουμένως περιείχε εντομοκτόνο. Αστυνομικοί αναζητούν την διευθύντρια του σχολείου, που διέφυγε μετά τους θανάτους των παιδιών, όπως και ο σύζυγός της, στον οποίο ανήκε το κατάστημα από το οποίο προμηθευόταν τρόφιμα το σχολείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εντομοκτόνο ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το σκεύασμα αυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό και θανατηφόρο για ανθρώπους και ζώα. Ωστόσο χρησιμοποιείται εκτενώς από γεωργούς στην Ινδία.

Η διευθύντρια του σχολείου κατηγορείται από τις αρχές ότι δεν επέβλεπε την προετοιμασία του φαγητού και της έχει ασκηθεί «δίωξη για εγκληματική αμέλεια», σύμφωνα με τις αρχές.

Η κρατιδιακή κυβέρνηση του Μπιχάρ υποστήριξε ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται μια πολιτική «συνωμοσία». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κρατιδίου Πάβαν Βέρμα είπε πως ο σύζυγος της διευθύντριας σχετίζεται με «ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι όρισε μια επιτροπή αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων στα κρατικά σχολεία σε εθνικό επίπεδο.

Το πόρισμα μιας χωριστής έρευνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
  
  Αναγνώσεις: 543

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ