Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΗ εγύκλιος για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 15/07/2013, 09:07:18

Ημέρα «ψυχρολουσίας» είναι η σημερινή για τους 2.500 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς το υπουργείο Παιδείας έστειλε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τις λίστες με τα ονόματά τους και ζητά πρόσθετα στοιχεία (σ.σ.: εξαιρέσεις) προκειμένου να καταρτιστεί ο τελικός πίνακας.


Σήμερα το πρωί όλοι οι καθηγητές θα προσέλθουν στις Διευθύνσεις προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία, ώστε μέχρι το απόγευμα στις 6 να επιστραφούν στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας προχωρεί όλες τις ενέργειες ώστε τον Σεπτέμβριο να γίνουν και οι υποχρεωτικές μετατάξεις 5.000 καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας κ.ά.

Οσον αφορά, πάντως, τη διαθεσιμότητα, προχθές ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής απέστειλε στις Περιφερειακές Διευθύνεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης λίστες με ονόματα των καθηγητών που εμπίπτουν στην υπό ψήφιση διάταξη για να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ζητά τα εξής:


Α. Με ευθύνη τους να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, το αργότερο μέχρι σήμερα και ώρα 18.00, τους συνημμένους πίνακες, συμπληρώνοντας «ΝΑΙ» στην αντίστοιχη στήλη:

α) υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα συνοικούν με αυτούς και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,


β) υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,

γ) υπάλληλοι οι οποίοι, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκούν κατ' αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτούς και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,


δ) υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα, και

ε) υπάλληλοι οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.

B. Επιπλέον, να συμπληρώσουν ή να επιβεβαιώσουν τυχόν αποδοθείσα δεύτερη ειδικότητα.

Στην περίπτωση αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης πρέπει να συμπληρωθεί η ένδειξη «ΝΑΙ» στη σχετική στήλη.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΜΕ
«Υλοποιούν διάταξη που δεν έχει ψηφιστεί»

Η εμφάνιση της λίστας με τα ονόματα προκάλεσε την αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο-φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2.500 εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις. Επισημαίνουμε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (υπουργείο και διευθυντές Δ.Ε.), που υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν».

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Κανένα πρόβλημα για τους μαθητές»

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι κανένα επαγγελματικό λύκειο δεν θα κλείσει και ότι οι ειδικότητες που καταργούνται δεν καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών, ούτε και της αγοράς εργασίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όσοι μαθητές έχουν επιλέξει για τη νέα σχολική χρονιά τις ειδικότητες που καταργούνται, θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Από τα ΕΠΑΛ και τις σχολές οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας προέρχονται από την τεχνική εκπαίδευση -δηλαδή τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές-, μια και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει τις 46 από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν. Οι περισσότεροι προέρχονται από την κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, Αισθητικής και Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή πρώην ΚΑΤΕΕ και ΚΑΤΕ.

Αντίλογος για τα πτυχία
Αντίθετα η Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τονίζει ότι «στην κατηγορία ΔΕ ανήκει το βοηθητικό εργαστηριακό προσωπικό, το οποίο δεν διδάσκει μαθήματα και είναι επιφορτισμένο με τη συντήρηση, επισκευή του εργαστηριακού εξοπλισμού και την προετοιμασία των εργαστηριακών ασκήσεων» και υπογραμμίζει ότι «αποσιωπάται το γεγονός ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, γιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και φαρμακοποιοί». Οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης κάνουν αναφορά και στην τύχη του εργαστηριακού εξοπλισμού των ειδικοτήτων που καταργούνται, η αξία των οποίων, όπως επισημαίνουν, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Προθεσμία έως τις 19 Ιουλίου για αιτήσεις αποσπάσεων

Από σήμερα έως και τις 19 του μήνα καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις απόσπασης σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2013-2014.

Η σχετική εγκύκλιος καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να αποσπαστούν στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις ανεξάρτητες ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου, σε νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία εποπτεύονται από το υπουργείο, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από σήμερα.

Οι υποψήφιοι προς απόσπαση στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κληθούν να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη διοίκηση της εκπαίδευσης και αφορούν διοικητικής, οικονομικής ή μηχανογραφικής φύσης θέματα και θέματα προγραμματισμού και εφαρμογής εκπαιδευτικής πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες και τους τύπους εκπαίδευσης καθώς και θέματα συνεργασίας με άλλους φορείς.

Για τις αποσπάσεις αυτές τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη, ανάλογα τη θέση που πρόκειται να καλυφθεί, τα εξής κριτήρια:

α. τις μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση, τη νομική ή οικονομική επιστήμη και τη διοίκηση της εκπαίδευσης,

β. το δεύτερο πτυχίο που είναι σχετικό με τη διοικητική, τη νομική ή οικονομική επιστήμη,

γ. την τεκμηριωμένη γνώση του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί,

δ. τη γνώση νέων τεχνολογιών,

ε. την αξιόλογη διοικητική εμπειρία κατά προτίμηση στις υπηρεσίες ή σε νομικά πρόσωπα του υπουργείου,

ζ. την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και, τέλος, βιογραφικό σημείωμα με τυχόν πρόσθετα προσόντα που διαθέτουν.


Ποιοι εξαιρούνται
Δικαίωμα υποβολής αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης για απόσπαση έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι:

α) διορίστηκαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά,

β) είναι στελέχη της εκπαίδευσης και η θητεία τους λήγει μετά τις 31/8/2013 ή

γ) υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά τις 31/8/2013.

Αιτήσεις απόσπασης που τυχόν υποβάλλουν εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων δεν θα γίνονται δεκτές. Επίσης όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί πρόσφατα. Μετά την υποβολή των αιτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές τροποποιήσεις φορέων απόσπασης. Ανάκληση της αίτησης απόσπασης δεν θα γίνει δεκτή εκτός εάν οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο εκπαιδευτικός έχουν προκύψει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
  
  Αναγνώσεις: 604

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ