Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΈνταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας

Δημοσίευση: 11/07/2013, 06:12:08

Την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια την κοινωνική τους ενσωμάτωση τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποίησε η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης με θέμα «Υπηρεσίες Κατάρτισης και Συμβουλευτικής σε ΑμεΑ» το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η συγκεκριμένη ημερίδα εντάχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης τεσσάρων προγραμμάτων παροχής Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Προκατάρτισης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υπηρεσιών για εικοσιτέσσερις ωφελουμένους συνολικά.

Ο κ. Σολδάτος

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στην πορεία της Μέριμνας από το 1979 που δημιουργήθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες της Κατερίνης έως σήμερα. Σημείωσε τη δημιουργία το 1980 του Ειδικού Παιδικού Σταθμού που αργότερα μετονομάστηκε σε «Μικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ», την εκπόνηση και κατάθεση προτάσεων το 1989 για τη δημιουργία τμημάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ακόμη έκανε αναφορά στις δομές της Μέριμνας σημειώνοντας: «Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης μέσω ΕΣΠΑ, τριών κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης σε ιδιόκτητο οικοπεδικό χώρο, ενώ ξεκίνησε σιγά - σιγά η αξιοποίηση του αγροκτήματος στην περιοχή του Ν. Κεραμιδίου εκτάσεως 6 περίπου στρεμμάτων, δωρεά του πρώτου προέδρου της Μέριμνας, αειμνήστου Ιωάννη Γιαννιτσάρα. Στο χώρο αυτό προβλέπεται να εγκατασταθούν μελλοντικά τα προστατυόμενα επαγγελματικά εργαστήρια της Γεωτεχνίας και Ζωοτεχνίας».

Η Μέριμνα Παιδιού απασχολεί 17 εργαζόμενους, διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ φιλοξενεί στις δομές της 60 παιδιά με αναπηρία.

Όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο κ. Σολδάτος, προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην τοπική κοινωνία. Βέβαια, ο,τι έχει πετύχει μέχρι και σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των τοπικών φορέων, των συμπολιτών μας και όλων των κατοίκων της Πιερίας.

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε πρόσφατα η Μέριμνα, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, καταλυτική υπήρξε η παρουσία των εργαζομένων, που με τη στάση και συμπεριφορά τους βοήθησαν να σταθεί όρθια η Μέριμνα και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Με όλα όσα αναφέρθηκαν γίνεται αντιληπτό ότι η Μέριμνα σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίνησε η λειτουργία της, έχει γιγαντωθεί με αποτέλεσμα οι δαπάνες λειτουργίας της να έχουν αυξηθεί.

Αρκετές φορές στο παρελθόν όπως και πολύ πρόσφατα, δεν είχε δυνατότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της λόγω αδυναμίας στήριξής της από τις προβλεπόμενες πηγές χρηματοδότησης. Τελευταία έχει μπει κάποια τάξη στα οικονομικά της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα οικονομικής δυσπραγίας, που παρατηρήθηκαν και στο παρελθόν.

Η κυριότερη πηγή οικονομικής ενίσχυσης προέρχεται από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που συχνά η Μέριμνα επιδιώκει και συμμετέχει σ' αυτά».

Ο κ. Κασιάρος

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο κ. Κασιάρος τόνισε: «Σκοπός των προγραμμάτων είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας είναι η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών όσο και των οικογενειών των καταρτιζόμενων σε θέματα που αφορούν σε καλές πρακτικές στο χώρο κατάρτισης και συμβουλευτική τους.

Πρόκειται για πρακτικές που προάγουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού και προωθούν την εμπλοκή των ιδίων των καταρτιζομένων στο σχεδιασμό της μετάβασής τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η παραπάνω διαδικασία προϋποθέτει την από κοινού συνεργασία επαγγελματιών στήριξης και οικογενειακού περιβάλλοντος με τον ίδιο τον καταρτιζόμενο.

Η ύπαρξη σταθερών υπηρεσιών στήριξης που θα δίδουν καινούργιες ευκαιρίες για εμπειρίες ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους στα εξελικτικά στάδια του ατόμου θεωρείται απαραίτητη και αναγκαία.

Η ημερίδα απευθύνεται στους χρήστες των υπηρεσιών και των οικογενειών τους, στους επαγγελματίες, τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα και στο κοινωνικό σύνολο που ενδιαφέρεται για την προάσπιση των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων της ευπαθής κοινωνικής ομάδας των ατόμων με αναπηρία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 45 της Ε.Υ.Δ. Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ., το Ε.Κ.Κ.Ε.Ε. Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης υλοποίησε τέσσερα (4) Προγράμματα παροχής Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Προκατάρτισης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υπηρεσιών για εικοσιτέσσερις (24) ωφελουμένους συνολικά.

Οι ωφελούμενοι ήταν νέοι και νέες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ηλικίας άνω των 18 ετών με ελαφρά και μέτρια νοητική υστέρηση, με διαταραχές μάθησης και συμπεριφοράς και με ελαφρά κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου. Τα Προγράμματα, έλαβαν χώρα στην Κεντρική Δομή του ΕΚΚΕΕ στην οδό 19ης Μαΐου στην Κατερίνη αλλά και στο Παράρτημα αυτού στην οδό Θεσσαλονίκης 135Α επίσης στην Κατερίνη.

Παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος Προκατάρτισης - Κατάρτισης, το Ε.Κ.Ε.Κ. παρείχε στους ωφελούμενους Συνοδευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης που αφορούσαν δέσμη ενεργειών ή υπηρεσιών για την ενίσχυση των ωφελουμένων, με σκοπό την ταχύτερη και βέλτιστη εργασιακή τους ενσωμάτωση.

Το σύνολο των ωρών προκατάρτισης και κατάρτισης ήταν 400 ώρες.

Το ωριαίο κόστος προκατάρτισης / κατάρτισης ενός προγράμματος ανά ωφελούμενο ήταν 25 ευρώ. Οι άνεργοι ΑμεΑ, δικαιούται εκπαιδευτικού επιδόματος 6 ευρώ μικτό ανά ώρα προκατάρτισης / κατάρτισης.

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, το κόστος για την παροχή των Συνοδευτικών Υποστηρικτών Υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.) βαρύνει αποκλειστικά το Δικαιούχο.


  
  Αναγνώσεις: 524

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ