Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία«Αδυναμία και απροθυμία» στην είσπραξη εσόδων χρεώνει στην Αθήνα η τρόικα

Δημοσίευση: 10/07/2013, 09:46:36

Για «αδυναμία» και «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει «νέο χρηματοδοτικό κενό», κάνει λόγο η έκθεση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), γνώση της οποίας επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Έπειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας, οι «ανησυχίες» για την Ελλάδα και η κυβερνητική κρίση που ενέσκηψε στην Πορτογαλία, μεταξύ άλλων, ήγειραν εκ νέου τους φόβους περί αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, γράφει το πρακτορείο.

Οι διεθνείς πιστωτές διερωτώνται για την «βούληση» της Ελλάδας να αλλάξει, σχολιάζει το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.

Κατ' ιδίαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα λιγότερα μπορεί και ότι η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται, προσθέτει.

Η 47σέλιδη έκθεση αποτέλεσε το υπόβαθρο της απόφασης των δανειστών να εκταμιευθεί η δόση σε υποδόσεις, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, αλλά στην ίδια την έκθεση αμφισβητείται η «βούληση και η δυνατότητα» συγκέντρωσης επαρκών φορολογικών εσόδων, σχολιάζει το Reuters.

«Η ενίσχυση της [ελληνικής] φορολογικής διοίκησης συνιστά έναν πυλώνα-κλειδί της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης των επιδόσεων στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το προκύπτον δημοσιονομικό κενό», προστίθεται.

Στην έκθεση της τρόικας γίνεται ο υπολογισμός ότι η δημοσιονομική «τρύπα» ενδέχεται να ανέλθει σε 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας –ήτοι 2 δισ. ευρώ– φέτος και το 2014, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί για να λάβει τις υποδόσεις.

Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%.

«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιούλιος 2013.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων γίνεται κατά κύριο λόγο το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους.

«Μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον Μάιο για να αποφευχθεί να ανακύψει δημοσιονομικό κενό το 2013 και το 2014 η αποστολή εντόπισε νέες υστερήσεις οι οποίες απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και ανέρχονται έως και σε 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την έκθεση.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 194 δισ. ευρώ το 2012. Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (προ κόστους εξυπηρέτησης του χρέους) το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014.

Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των υποδόσεων από την τρόικα.

Η έκθεση εμμένει στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και 0,6% το 2014, ενώ δεν δίνει λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. 
  Αναγνώσεις: 474

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ