Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΜε σχέδιο τεσσάρων σημείων πηγαίνει στην τρόικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσίευση: 05/07/2013, 09:31:18

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Δημόσιο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι κατά τη σημερινή, τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση με την τρόικα θα κλειδώσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Σε τέσσερα βασικά στοιχεία - άξονες κινείται το πακέτο των μέτρων στα οποία επιδιώκει ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επέλθει συμφωνία και φάνηκε να τυγχάνουν μιας πρώτης αποδοχής από τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Το πρώτο στοιχείο, για το οποίο μάλιστα η τρόικα έδειξε να δίνει το πράσινο φως ήταν η αποδοχή να προσμετρώνται οι απευθείας μετατάξεις υπαλλήλων στον αριθμό των 12.500 που προβλέπει το σχέδιο διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Αυτομάτως, η αποδοχή αυτή επιτρέπει την άμεση μετακίνηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να απαιτηθεί η προηγούμενη υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στην τρόικα τη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.


Στην ΕΛ.ΑΣ. θα μεταταχθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί
Το δεύτερο βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι το αίτημα για πίστωση χρόνου που ζητάει η ελληνική πλευρά ώστε να υλοποιήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έριξε ως αντιστάθμισμα το χαρτί της μείωσης του χρόνου παραμονής σε διαθεσιμότητα, που σήμερα είναι 12 μήνες μετά την πάροδο των οποίων εάν κάποιος υπάλληλος δεν μετακινηθεί, απομακρύνεται οριστικά από το Δημόσιο.

Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό του χρόνου διαθεσιμότητας σε 9 μήνες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση να μειωθεί ακόμη και στους 6.

Με την πρόταση αυτή δεν τροποποιείται ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα που όριζε ότι όσοι από τους 12.500 υπάγονταν βάσει της ισχύουσας δέσμευσης μέσα στον περασμένο Ιούνιο σε διαθεσιμότητα και δεν είχε βρεθεί θέση να μετακινηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο θα αποχωρούσαν τον Ιούνιο του 2014. Ακόμη, δηλαδή, και αν η τρόικα δώσει την παράταση υπαγωγής τους στο καθεστώς έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όποιοι δεν μετακινηθούν θα πρέπει να απομακρυνθούν και πάλι τον Ιούνιο του 2014 λόγω της μείωσης του χρόνου διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας και ως μέσο επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο. Όπως διευκρίνιζαν, το ασφυκτικότερο χρονικό περιθώριο θα κάμψει την απροθυμία που εμφανίζουν συχνά οι διοικήσεις των φορέων να δώσουν στοιχεία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας και κινητικότητας. «Κανένας δεν θα θελήσει να στιγματιστεί πως με δική του υπαιτιότητα υπήρξε καθυστέρηση και παρήλθε ο χρόνος της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βρεθούν οριστικά εκτός Δημοσίου» σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου.

Το τρίτο σημείο του πακέτου των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, που παρουσιάζεται και ως ένα ισχυρό χαρτί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι η επικείμενη ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι χθες, παραμένουν επί σειρά ετών στο Δημόσιο - κυρίως σε δήμους - περίπου 4.000 υπάλληλοι, κάνοντας χρήση αυτού του καθεστώτος δικαστικής προστασίας.

Το τρίτο σημείο του πακέτου των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, που παρουσιάζεται και ως ένα ισχυρό χαρτί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι η επικείμενη ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι την Πέμπτη, παραμένουν επί σειρά ετών στο Δημόσιο - κυρίως σε δήμους - περίπου 4.000 υπάλληλοι, κάνοντας χρήση αυτού του καθεστώτος δικαστικής προστασίας.

Η τέταρτη και τελευταία δέσμευση με την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιχειρήσει να κλείσει τη συμφωνία είναι η προώθηση ενός νέου κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων καθώς και αναδιάρθρωσης φορέων υπό τη γενική κυβέρνηση.

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν θα αυξηθούν οι απολύσεις»

Φρένο στο ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των απολύσεων έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέραν των 15.000 για τους οποίους έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση».

Κύκλοι του υπουργείου σχολίαζαν, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα ούτε για αλλαγή του αριθμού που έχει οριστεί για κάθε χρόνο και προβλέπει 4.000 απολύσεις φέτος και άλλες 11.000 το 2014.
  
  Αναγνώσεις: 513

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ