Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΆσκηση ποινικής δίωξης σε Παπακωνταντίνου για κακουργήματα ζητεί η πλειοψηφία της Προανακριτικής

Δημοσίευση: 05/07/2013, 09:22:36

Παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα στον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, ζητά με πόρισμά της η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.                  

Τα τρία αδικήματα είναι νόθευση σε βαθμό κακουργήματος, απιστία σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.

Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την άμεση ενίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ, η Επιτροπή επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παρέδωσε τα πορίσματα των ερευνών της.

Ειδικά, για το γεγονός ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».

Για τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 20011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ' αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».

Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».

Το πόρισμα της πλειοψηφίας υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής λίγο πριν τις 14.00 εν μέσω έντασης με τα μέλη της μειoψηφίας που κατέθεσαν ξεχωριστά πορίσματα.

Χρυσή Αυγή: Μέλη εγκληματικής οργάνωσης οι Παπανδρέου, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου
 

Η Χρυσή Αυγή, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι το πόρισμα για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» το καταθέτει στον ελληνικό λαό και τη δικαιοσύνη, αλλά όχι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί «απεδείχθη πως στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».

Επίσης, καταδικάζει «τις άθλιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που οδήγησαν στη σύνταξη του διάτρητου πορίσματος της πλειοψηφίας» αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ψήφισε κατά της παραπομπής και βίαιης προσαγωγής του Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον της επιτροπής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα. Ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι τα στοιχεία βοούν σε βάρος του και θα έπρεπε να βρίσκεται, ήδη, ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν δεν υπήρχε ο «κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών». Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου, για νόθευση εγγράφου, για απιστία περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος.

«Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Μπίκας, Διώτης και Βενιζέλος νόθευσαν τη λίστα Λαγκάρντ και την απέκρυψαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βοήθησαν τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας να αποφύγουν τον φορολογικό και δικαστικό έλεγχο. Υπεξαίρεσαν τα χρήματα του ελληνικού λαού εκβιάζοντάς τον ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πέρα από τη δουλεία των Μνημονίων», σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

ΑΝΕΛ: Διενέργεια προκαταρκτικής για Βενιζέλο Παπανδρέου και Παπαδήμο

Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" και για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή, προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο πόρισμά τους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν επίσης να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Συγκεκριμένα ζητείται να διερευνηθούν από Προανακριτική Επιτροπή για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών:

- Όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα αδικήματα της ψευδορκίας, της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου (με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων περί καταχραστών του Δημοσίου), της απιστίας στην υπηρεσία (με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων περί καταχραστών του Δημοσίου), της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή.

- Όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, τα αδικήματα της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή, της άμεσης συνέργιας στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων που προβλέπονται στον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου) και της παράβασης καθήκοντος.

- Όσον αφορά τον Λουκά Παπαδήμο, τα αδικήματα της άμεσης συνέργιας σε απιστία στην υπηρεσία (με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων που προβλέπονται στον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου), της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή.

ΚΚΕ: Ενδείξεις για τρία αδικήματα . "τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες" για Βενιζέλο- Παπανδρέου                               

Ξεχωριστό πόρισμα κατέθεσε και το ΚΚΕ. Ενδείξεις για τη διάπραξη τριών αδικημάτων από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου διαπιστώνει, στο πόρισμά του. Πρόκειται για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου. Για τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι δεν αξιοποίησε τη «λίστα Λαγκάρντ» κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και για τον κ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και συνεπώς δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να «γίνουν τα δέοντα».

Σημειώνεται ότι, το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνη στα τρία κόμματα (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) επειδή η διερεύνηση περιορίστηκε μόνον στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μόνον για τα αδικήματα που σχετίζονταν με τη διαγραφή από τη λίστα των τριών συγγενικών του προσώπων, για να προστεθεί εκ των υστέρων το αδίκημα της απιστίας σχετικά με τη ζημία από τη μη αξιοποίηση της λίστας.

Το ΚΚΕ αναπτύσσει πολιτικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο, η έρευνα έχει επικεντρωθεί με ευθύνη εκτός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επειδή η έρευνα περιορίστηκε στη φοροδιαφυγή (σ.σ. εάν υπήρξε πρόθεση να καλυφθεί) και όχι στο βασικό πρόβλημα που είναι η συνολική στρατηγική για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την πολιτική φοροαπαλλαγής της πλουτοκρατίας που αξιοποιεί φορολογικούς παραδείσους με δεδομένη και την πρωτοφανή δυσκινησία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

 
  
  Αναγνώσεις: 483

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2023 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ