Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΤο κράτος αποπληρώνει οφειλές: Τόκος καθυστέρησης 8% υπέρ ιδιωτών

Δημοσίευση: 13/03/2013, 09:18:51

Δύο μήνες για τα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και κατά κανόνα ένας μήνες για το Δημόσιο είναι τα ανώτατα νόμιμα περιθώρια εξόφλησης λογαριασμών για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. που αποκτά νομική ισχύ μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, 16 Μαρτίου, όπως δημοσιεύουν σήμερα Τετάρτη "Τα Νέα".

Συγκεκριμένα, από το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 60 ημέρες. Διαφορετικά, το κράτος θα πληρώνει τόκους υπερημερίας 8% επιπλέον του Euribor.

Αυτή είναι η βασική διάταξη της νέας κοινοτικής οδηγίας 2011/7/ΕΕ που τίθεται σε ισχύ στο τέλος της εβδομάδας σε όλα τα κράτη - μέλη.

Μάλιστα, η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζονται ως χώρες με την πλέον χρονοβόρα διαδικασία εξόφλησης, αφού φτάνει στις 180 μέρες.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μέχρι στιγμής μόνο 9 κράτη - μέλη έχουν ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο και μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία δεν έχει υποβάλει καμία κοινοποίηση στις Βρυξέλλες.

Οι χώρες που δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη την οδηγία στο εθνικό δίκαιο θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα διπλό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την "Ναυτεμπορική", η Κομισιόν θα μπορεί να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας και την επιβολή αυστηρότατου κατ' αποκοπήν και ημερήσιου προστίμου.

Η παράταση σε 60 ημέρες

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη - μέλη μπορούν να παρατείνουν τις προθεσμίες σε 60 το πολύ ημερολογιακές ημέρες, για:

* κάθε δημόσια αρχή που ασκεί οικονομική δραστηριότητα βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης, με την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά, και η οποία υπόκειται, ως δημόσια επιχείρηση, στις απαιτήσεις διαφάνειας της οδηγίας 2006/111/ΕΚ και

* δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και είναι κατάλληλα αναγνωρισμένες για το σκοπό αυτόν.

Αν κράτος - μέλος αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες διαβιβάζει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εν λόγω παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018.

Στη βάση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με την οποία αναφέρει ποια κράτη - μέλη έχουν παρατείνει τις προθεσμίες λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ιδίως για τις ΜΜΕ.

Η έκθεση αυτή συνοδεύεται ενδεχομένως από κατάλληλες προτάσεις. Τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτές αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την περίοδο πληρωμής για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διατηρήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με έναν συγκεκριμένο πελάτη. Όμως τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά για τις δημόσιες αρχές.

Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να αποδείξουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους τηρώντας τις συμβάσεις τους, αναφέρει η Κομισιόν
  
  Αναγνώσεις: 486

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ