Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΛειτουργία για την εκλογή Ποντίφικα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου

Δημοσίευση: 12/03/2013, 09:15:07

Στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η λειτουργία «pro eligendo Pontifice» (για την εκλογή του Ποντίφικα) που τελεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ο καμεράριος Αντζελο Σοντάνο.

Οι 115 καρδινάλιοι εκλέκτορες μετά τη λειτουργία θα αποσυρθούν στην Καπέλα Σιξτίνα έχοντας στραμμένα πάνω τους τα μάτια όλων τον πιστών του κόσμου, για να εκλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ', του πρώτου Πάπα εδώ και επτά αιώνες, που παραιτήθηκε του αξιώματός του.

Στις 17:30 η πομπή των καρδιναλίων θα εισέλθει στην Καπέλα Σιξτίνα.

Εκεί ο κάθε ένας χωριστά θα ορκιστούν στο Ευαγγέλιο «να διαφυλάξουν ως απόλυτο μυστικό ότι αφορά άμεσα ή έμμεσα τις ψήφους και την διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του Ποντίφικα».

Σύμφωνα με μια αυστηρή και απαράβατη διαδικασία, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, οι πόρτες θα κλείσουν «με κλειδί» (απ'όπου προήλθε και η λέξη κονκλάβιο).

Απολύτως αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, οι καρδινάλιοι πιθανώς να προχωρήσουν στην πρώτη ψηφοφορία.

Τέσσερις ψηφοφορίες προβλέπονται κάθε μέρα: δύο το πρωί και δύο το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα του Βατικανού, το κονκλάβιο θα είναι σύντομο, δύο ως τέσσερις ημέρες το πολύ.

Από τους 115 καρδινάλιους που έχρισαν ο πάπας Ιωάννης Παύλος και ο Βενέδικτος, δέκα είναι αυτοί που θεωρούνται πιθανότεροι για εκλογή.

Από τον Ιταλό Αντζελο Σκόλα ως τον Καναδό Μαρκ Ουελέτ, από τον Βραζιλιάνο Οντίλο Σέρερ ως τον Αυστριακό Γιόζεφ Σένμπορν και από τον Ούγγρο Πέτερ Ερντο και του Αμερικανούς Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο΄Μάλεϊ, όλοι έχουν εμφανείς ομοιότητες με τους μέντορές τους.

Είναι συντηρητικοί και διστακτικοί να δεσμευτούν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν οι πιστοί, ειδικά στη Δύση.

«Με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος» οι καρδινάλιοι θα πρέπει να επιλέξουν αυτόν που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση που ξέσπασε μετά το πρόσφατο σκάνδαλο με τις διαρροές στο Βατικανό, το σκάνδαλο της παιδεραστίας αλλά και την πρόκληση της εκκοσμίκευσης των δυτικών κοινωνιών.

Η διαδικασία εκλογής του 266ου πάπα άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου ΙΣτ' να παραιτηθεί σε ηλικία 85 ετών.

Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ θα είναι ο πρώτος εν ζωή Πάπας που θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του.

Από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη.
  
  Αναγνώσεις: 483

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ