Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΑνοιχτός σε μια συμμαχία με την κεντροαριστερά ο Μπερλουσκόνι

Δημοσίευση: 27/02/2013, 09:18:33Ανοιχτός στον διάλογο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εμφανίστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό όμιλό του Μέντιασετ.

"Η Ιταλία δεν χρειάζεται νέες εκλογές» τόνισε ο μεγιστάνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένας σοβαρός προβληματισμός, από μέρους όλων, σχετικά με το τι μπορεί να γίνει, προς το συμφέρον της Ιταλίας».

"Πρέπει όλοι να κάνουν μια θυσία, διότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα πρέπει να δούμε με ποιες προγραμματικές βάσεις θα μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και να ξεκινήσουμε από αυτò το κοινό σημείο".

Ο "Καβαλιέρε" επέμεινε ότι "ήταν ο μόνος που παρουσίασε συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την χώρα, με μείωση των φόρων", ενώ, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, "αντιτάχθηκαν, απλώς, στις προτάσεις του".

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Ιταλία παρά τη "νίκη" του Μπερσάνι

Ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, καθώς με βάση την εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών η κεντροαριστερά υπερισχύει στη Βουλή, ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία στην Γερουσία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στη Βουλή, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (61.305 επί 61.446 εκλογικών τμημάτων) η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει 29,54%, το κεντροδεξιό συμμαχικό σχήμα υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29,14%, το κίνημα κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο 25,54% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στη βουλή.

Στην Γερουσία (με καταμετρημένες τις ψήφους σε 60. 401 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 60.431) η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του κ. Μόντι 9,13%.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, με ανατροπή της τελευταίας στιγμής, υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών. Καθοριστική είναι η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του κ. Μόντι.

Η αναγκαία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στην γερουσία είναι 158 έδρες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Μπερσάνι: Ξεκινά μια ευαίσθητη φάση για την χώρα

"Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές", τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπερσάνι.

"Η κεντροαριστερά κέρδισε στη Βουλή, και, σε ό,τι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στην Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους, ότι ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για την χώρα» προσθέτει ο επικεφαλής του προοδευτικού "Δημοκρατικού Κόμματος".

Παράλληλα, ο σύμμαχος του κ. Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», δήλωσε ότι «σε μια φάση κατά την οποία η Ιταλία πεθαίνει, είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κίνημα ''Πέντε Αστέρων'' που ενσάρκωσε το αίτημα αλλαγής των πολιτών, ακόμη και με σκληρό τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Βέντολα, «μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής θα ήταν συμφορά για την ιταλική Δημοκρατία».

Ικανοποίηση Μόντι

Ικανοποίηση για τα ποσοστά που συγκέντρωσε το "Κίνημα Πολιτών" του οποίου ηγείται εξέφρψασε ο Μάριο Μόντι.

"Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές", ανέφερε, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, «για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με τη συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών".

Η πρόταση μας αυτή, πρόσθεσε, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία σίγουρα δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας.

Το ακαθόριστο εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα και τις μετοχές                       

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν πτώση την Τρίτη καθώς το ακαθόριστο εκλογικό αποτέλεσμα τροφοδότησε φόβους για ακυβερνησία στη χώρα. Η ψήφος διαμαρτυρίας από εκατομμύρια Ιταλούς, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά που ώθησε τη χώρα προς το αδιέξοδο, ενδέχεται να αποτρέψει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

"Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος", δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi. «Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά".
  
  Αναγνώσεις: 517

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ