Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΕνδεχόμενο διαμελισμού της Τουρκίας λόγω κουρδικού

Δημοσίευση: 11/12/2012, 14:32:45

Στο ενδεχόμενο διαμελισμού της Τουρκίας λόγω του κουρδικού, έως το 2030, αναφέρεται η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών.


Στην έκθεση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων σεναρίων, η δημιουργία μιας οντότητας με βάση την περιοχή του Κουρδιστάν, η οποία θα επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ενισχύοντας τον κίνδυνο διαμελισμού της.

Το Κουρδιστάν απλώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας έως την περιοχή του Καυκάσου βόρεια και ορισμένες από τις βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν και τις βόρειες του Ιράκ νότια.

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, πως η Τουρκία, όπως και η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, μπορεί να γνωρίσουν οικονομική άνθηση, σε αντίθεση με τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτές τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσω των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ, ένα από τα σενάρια της έκθεσης την κατατάσει ως υπερδύναμη, σταδιακά όμως την φέρνει να είναι απλώς «πρώτη μεταξύ ίσων» σε μια «πολυπολική» νέα τάξη πραγμάτων.

Για την Κίνα υπογραμμίζεται ότι είναι ενισχυόμενη παγκόσμια δύναμη που θα «παραμείνει ένας κορυφαίος παίκτη στην Ασία».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο για την ισλαμική τρομοκρατία, για την οποία, οι αναλυτές της έκθεσης εκτιμούν ότι έως το 2030 μπορεί να έχει πάψει να υφίσταται

  
  Αναγνώσεις: 515

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ