Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Δελτία ΤύπουΚαθολικό αίτημα για διεκδίκηση αποζημιώσεων

Δημοσίευση: 15/04/2010, 10:42:28

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Καθολικό αίτημα για διεκδίκηση αποζημιώσεων

 

Το 70,1% των Πιερικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι υπέστη ζημιές από το κλείσιμο των Τεμπών

 

 

Με μοναδικό θέμα τις επιπτώσεις στην τοπική επιχειρηματικότητα από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συζήτηση, το βράδυ της Τρίτης 13 Απριλίου, στο Επιμελητήριο Πιερίας. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν, από στελέχη της ICAP AE, αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία, η οποία κατέδειξε ότι το 70,1% των Πιερικών επιχειρήσεων έχουν μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα λόγω του κλεισίματος των Τεμπών. Επίσης, συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας, 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στο Επιμελητήριο Πιερίας με τους βουλευτές του νομού.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, εκπρόσωποι των Βουλευτών Ν. Πιερίας Μαρίας Μίχου και Κώστα Κουκοδήμου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ Χρήστος Εξίζογλου, ο Δ/ντης της Εθνικής Τράπεζας στην Κατερίνη Ιωάννης Στεργίου, ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Τσακπουνίδης, και μέλη του Συλλόγου Οικονομολόγων Ν. Πιερίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Πιερίας Αστέριος Σιδερίδης, ο Δ/ντης των Olympus Plaza Παύλος Μπλιάτης, στελέχη της εταιρείας ICAP AE, εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

 

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

«Μιλάνε και οι αριθμοί»

 

«Στόχος της έρευνας ήταν να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε αποδείξεις ότι το κλείσιμο των Τεμπών είχε όντως καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του Ν. Πιερίας. Μιλάνε και οι αριθμοί. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω αναφορικά με τα μεγέθη των οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις του νομού. Οι επιχειρηματίες είναι πλέον σε απόγνωση. Αυξήθηκαν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που τίθενται σε αδράνεια ή προχωρούν ακόμη και σε διακοπή δραστηριότητας. Καλέσαμε σε ανοιχτή συζήτηση στελέχη της τοπικής κοινωνίας ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί του πραγματικού προβλήματος της τοπικής οικονομίας. Έχοντας στα χέρια μας μία εμπεριστατωμένη μελέτη, προχωρούμε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διεκδίκηση οικονομικών αποζημιώσεων. Για το σκοπό αυτό καλέσαμε επικουρικά τους συλλόγους Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών ώστε να συνεργαστούμε αναφορικά με το πλαίσιο της διεκδίκησης. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι όμως το κράτος οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

 

Διεκδικήσεις

Πέρα από την άμεση οικονομική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις – μέλη, το Επιμελητήριο Πιερίας ζητά από το κράτος στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως η παράταση καταβολής ΦΠΑ, η Ρύθμιση υφιστάμενου Δανεισμού και η Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. «Τη στήριξη των επιχειρήσεων της Πιερίας με ευνοϊκά μέτρα τη ζητήσαμε από τις αρχές Φεβρουαρίου από την Υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη όταν παραβρέθηκε στην ετήσια διεξίωσή μας και γνώρισε από κοντά το μέγεθος του προβλήματος από τη διακοπή της κυκλοφορίας μέσω των Τεμπών. Ακολούθησαν δύο επιστολές προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όπου ζητάμε τα συγκεκριμένα μέτρα ρύθμισης πλην των οικονομικών αποζημιώσεων. Πλέον η επόμενη κίνηση  είναι η μετάβαση στην Αθήνα όπου θα καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία την έρευνα και ολοκληρωμένη πρόταση διεκδικήσεων που θα συμπεριλαμβάνει και την άμεση οικονομική αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

 

 

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

 

Αναφορικά με τα βασικά αποτελέσματα που σχετίζονται με το κλείσιμο των Τεμπών:

Το 70,1% του συνόλου του δείγματος εμφανίζεται να επηρεάζεται αρνητικά από το κλείσιμο της οδικής αρτηρίας των Τεμπών όπως φανερώνει η σύγκριση του διμήνου Δεκεμβρίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010.

 

Ανά Τομέα Δραστηριότητας, γίνεται εμφανές ότι περισσότερο επηρεάσθηκε ο τομέας του Τουρισμού, συνδέοντας τα μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα με το κλείσιμο των Τεμπών σε ποσοστό 93%, ακολουθούν οι Υπηρεσίες με ποσοστό 82%, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η επίδραση στην μεταποίηση με ποσοστό 46%.

 

• Εξάγεται από την έρευνα ότι έχουν πληγεί περισσότερο οι Δήμοι  Ανατολικού Ολύμπου, Λιτόχωρου, Πιερίων, Παραλίας και Μεθώνης. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μέγεθος της επίπτωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερο στη νότια Πιερία, ακολουθούν η Βόρεια και η Κεντρική Πιερία.

 

•Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 άτομα επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

 

Σε σχέση με την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το έτος 2009 έναντι του 2008:

οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικό κύκλο εργασιών το 2009 έναντι του 2008 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικό κύκλο εργασιών το 2009 έναντι του 2008

− Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικά κέρδη προ φόρων το 2009 έναντι του 2008 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικά κέρδη προ φόρων το 2009 έναντι του 2008.

 

Σε σχέση με τη εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το δίμηνο Δεκ 2009 – Φεβ 2010 έναντι του διμήνου Δεκ 2008 – Φεβ 2009:

οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικό κύκλο εργασιών το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικό κύκλο εργασιών.

οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικά κέρδη προ φόρων το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των

Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικά κέρδη προ φόρων.

 

Οι κύριοι λόγοι σχετιζόμενοι με το κλείσιμο των Τεμπών που οδήγησαν σε μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα είναι η απώλεια κύκλου εργασιών λόγω μειωμένων διελεύσεων στην περιοχή δραστηριοποίησης σε ποσοστό 82% και η μείωση ανταγωνιστικότητας σε σχέση με ομοειδής επιχειρήσεις άλλων νομών σε ποσοστό 23%.

 

 

 

 

Τα εκτιμώμενα ως πιο κατάλληλα ανταποδοτικά μέτρα είναι η άμεση οικονομική αποζημίωση με σταθμισμένη βαθμολογία 4 και η παράταση καταβολής ΦΠΑ με σταθμισμένη βαθμολογία 2,6, ενώ σημαντική θεωρείται και η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και η ρύθμιση υφιστάμενου δανεισμού, αμφότερα με σταθμισμένη

βαθμολογία 2,5.

 

Ο μέσος όρος μεταβολής των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα κατά το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010

έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009, λόγω του κλεισίματος των Τεμπών ήταν:

28,8% και 30,6% άνοδος κύκλου εργασιών και κερδών προ φόρων αντίστοιχα και

45,1% και 46,1% πτώση κύκλου εργασιών και κερδών προ φόρων αντίστοιχα

 

Τέλος, η συσχέτιση των λόγων μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων που επέφερε το κλείσιμο των Τεμπών με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων έδειξε ότι:

Αναφορικά με την απώλεια εσόδων λόγω μειωμένων διελεύσεων, που αποτελεί τον κυριότερο συνολικά λόγο μη αναμενόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων, τη μεγαλύτερη

βαρύτητα στον λόγο αυτόν αποδίδουν οι επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών και τη μικρότερη οι επιχειρήσεις του τομέα εμπορίου.

 

Η συσχέτιση των ανταποδοτικών μέτρων που βαθμολογήθηκαν από τις επιχειρήσεις με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων έδειξε ότι:

Αναφορικά με την άμεση οικονομική αποζημίωση, που βαθμολογείται υψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα από το σύνολο των επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη βαθμολογία

δίνουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και τη μικρότερη οι επιχειρήσεις εμπορίου και τουρισμού.

  
  Αναγνώσεις: 2264

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ