Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΠαπαδήμος: Οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους

Δημοσίευση: 31/01/2012, 09:10:53

Σε στενό κλοιό βρίσκεται πλέον η Ελλάδα η οποία δεσμεύθηκε, χθες Δευτέρα, στις Βρυξέλλες ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρώσει τόσο τις διαβουλεύσεις της με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την απομείωση του ελληνικού χρέους (PSI) όσο και με την τρόικα για το νέο μνημόνιο. Μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, δήλωσε ωστόσο βέβαιος ότι τόσο τα ελληνικά κόμματα όσο και οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους.

Το κούρεμα του χρέους αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, Ζοζέ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν. Η συνάντηση αυτή άρχισε αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σημαντική πρόοδος

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι  ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011 και δήλωσε αισιόδοξος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί.

Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την έκκληση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής προς τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το PSI και να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.
 
Οι δυσκολίες

Ερωτηθείς ο Πρωθυπουργός για το ποιες ακριβώς είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης  κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας (13ος, 14ος μισθός κ.ά.) και του κόστους παραγωγής.
 
Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το PSI, ο Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα, δηλαδή των χωρών της ευρωζώνης στις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Η επιτροπεία

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για το ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, όπως επίσης και ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το λεγόμενο ζήτημα της επιτροπείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις και τις δικές της κόκκινες γραμμές.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος. Ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ, τονίζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.


Μέρκελ: Να βρεθούν τρόποι για να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα

Μετά το τέλος της Συνόδου, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση (PSI).

Επίσης ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ μετά το τέλος της Συνόδου,  προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών «να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν το PSI και να υιοθετήσουν το νέο πρόγραμμα ώς το τέλος της εβδομάδας, έγκαιρα για την επίσημη πρόταση [του PSI] στα μέσα Φεβρουαρίου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε επίσης «την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπολογίζουμε στις ελληνικές Αρχές και στην τρόικα ότι θα συμφωνήσουν στα βήματα για να να βάλουν το τρέχον πρόγραμμα και πάλι σε τροχιά».

Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε σίγουρος ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να οριστικοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες». Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τους ομολογιούχους.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

  
  Αναγνώσεις: 436

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ