Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση Παπαδήμου ενδέχεται να εξελιχθούν οι καταγγελίες για «τεχνητή διόγκωση» του ελλείμματος το 2009, αλλά και η πρόθεση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να στείλει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή.
Και αυτό διότι από την όλη υπόθεση προκύπτουν τρία βασικά ερωτηματικά :
Πρώτον, κατά πόσον το ενδεχόμενο ερωτήματος από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης για την παραμονή ή όχι των δύο εισαγγελέων στη θέση τους, συνιστά θέση συνολικά της κυβέρνησης;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξετάζει το ενδεχόμενο «ερωτήματος» για την απομάκρυνση και αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, κάτι που ακόμα και αν γίνει στην παρούσα φάση, θα δώσει λαβή για σχόλια περί παρέμβασης της πολιτικής Αρχής στη Δικαιοσύνη.
Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα αγγίξει και τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνησή του, σε μία περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κρισιμότερες ίσως διαπραγματεύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Δεύτερον, τι θα γίνει αν η ΝΔ επιμείνει στο αίτημά της -εφόσον το ζητήσει επισήμως, αφού ως τώρα το κάνει μέσω διαρροών- για απομάκρυνση των εμπλεκόμενων υπουργών από την κυβέρνηση;
«Να κατονομάσουν ποιους ακριβώς εννοούν», προκαλεί από την πλευρά της η Ιπποκράτους τη ΝΔ, κατηγορώντας την στο παρασκήνιο ότι στοχεύει στην εξασθένιση της κυβέρνησης, με σκοπό την συντόμευση του βίου της και τελικά την προκήρυξη εθνικών εκλογών άμεσα.
Τρίτον, κατά πόσον αντέχει αυτή την ώρα η Βουλή την έναρξη, ή ακόμα και την ψήφιση για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, στις οποίες φαίνεται ότι οδηγούμαστε; Προς το παρόν, οι πάντες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αν δηλαδή θα επιλέξει να στείλει ή όχι τη δικογραφία στον υπουργό Δικαιοσύνης και κατʼ επέκταση στη Βουλή.
Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να κλίνει προς την επαναφορά του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ακόμα και για την περίοδο προ του 2009, ήτοι της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Την εν λόγω ιδέα υποστήριξε ένθερμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ τουλάχιστον τρία μέλη της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν δημοσίως τον Γιώργο Παπανδρέου. Για προσπάθεια να εξαφανιστεί ο πρώην πρωθυπουργός από προσώπου πολιτικής γης έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ενώ με μακελειό στην περίπτωση που προσπαθήσουν να προσβάλουν πολιτικά τον κ. Παπανδρέου, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Για τρίμηνη πλέον προσπάθεια να απομακρυνθεί από κάθε θέση στην πολιτική ζωή του τόπου, μίλησε ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, προσθέτοντας ότι άλλως απειλείται με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ενώ πάντως επισήμως, η Ιπποκράτους αναμένει τις εξελίξεις προτού τοποθετηθεί, με τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τους συνεργάτες του για το θέμα από την μακρινή Κόστα Ρίκα όπου βρίσκεται, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «σηκώνουν το γάντι», δηλώνοντας αισιόδοξοι ότι «η σύγκρουση θα φέρει κάθαρση».
Οι ίδιοι πάντως καταλογίζουν ευθύνες και στον Γιώργο Παπανδρέου, αυτή την φορά διότι «δεν έβγαλε από τη μέση τα πάσης φύσεως συμφέροντα», όπως λένε, στα οποία και αποδίδουν διαφόρων ειδών «παιχνίδια»...