Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΠαρουσίαση Ερευνητικών Εργασιών στο 5ο ΓΕΛ Κατερίνης

Δημοσίευση: 20/01/2012, 07:25:42

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ»

Στην παρουσίαση των Ερευνητικών Εργασιών των μαθητών της πρώτης τάξης προχώρησε το πρωί της Πέμπτης το 5ο Γενικό Λύκειο, στο πλαίσιο του σχετικού νέου μαθήματος που εισήγαγε το ¨Νέο Λύκειο¨. Γεμάτη η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, από μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι παρακολούθησαν τα αποτελέσματα των εργασιών, που στόχους τους είναι η γνωριμία με τρόπους διερεύνησεις ενός θέματος και παραγωγή νέας γνώσης, μέσα από ομαδική εργασία.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν είχαν μεγάλη ποικιλία, με αναφορά στην τοπική ιστορία, τους τρόπους έκφρασης των νέων, τις τεχνολογίες επικοινωνίας, το περιβάλλον, την εκπαίδευση κ.α. Για το πρόγραμμα και τις παρουσίασεις μίλησε ο διευθυντής του 5ου ΓΕΛ, Αλέξανδρος Παπαργυρίου.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ

«Σήμερα ολοκληρώνονται οι Ερευνητικές Εργασίες στο σχολείο μας οι οποίες εκπονήθηκαν  από τους μαθητές της Α'λυκείου σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη φύση και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει το Πρόγραμμα Σπουδών και με τις πρακτικές που ισχύουν στα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα.

Οι ερευνητικές εργασίες εντάσσονται στη φιλοσοφία του νέου λυκείου η οποία θεωρεί τους μαθητές μικρούς διανοούμενους- επιστήμονες- ερευνητές, οι οποίοι συνεργάζονται στενά, προσεγγίζουν βιωματικά και με διαφορετικό τρόπο τη γνώση, μέσα από ερωτήματα - πειραματισμούς, διερευνήσεις.

Πρόκειται ασφαλώς για μια καινοτομία που αποσκοπεί να ενισχύσει τον διαφορετικό ρόλο του εκπαιδευτικού ο οποίος από "αυθεντία" μετατρέπεται σε "καθοδηγητή" και "εμπνευστή" της μάθησης. Οι ερευνητικές εργασίες βασίζονται σε πρωτοπόρες και πρωτότυπες παιδαγωγικές αρχές που δοκιμάστηκαν σε σύγχρονες εκπαιδευτικές κοινωνίες και δημιούργησαν ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο.

Κυρίαρχο στοιχείο αυτού του νέου πεδίου είναι η εμπλοκή των μαθητών στη μάθηση, η επιλογή', η κριτική η δημιουργική σκέψη και κυρίως η σύνδεση της γνώσης με τις πραγματικές καταστάσεις της ζωής. Στο νέο σχολείο που οραματίζεται να δημιουργήσει η Πολιτεία η εφαρμογή αυτών αποτελεί καινοτομία και στηρίζεται κυρίως σε τέσσερις παιδαγωγικές αρχές.

Την αρχή της διερευνητικής προσέγγισης της μάθησης, στην αρχή της διεπιστημονικής συνεργασίας των καθηγητών, στην αρχή της διαφοροποίησης των περιεχομένων της διαδικασίας και του πλαισίου μάθησης και στην αρχή της ομαδικής συνεργασίας τω μαθητών.

Στο σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζοντας τις παραπάνω αρχές συντονισμένα μετά από μεγάλους προβληματισμούς, αναζητήσεις και πολλές συζητήσεις προσπάθησαν να ανταποκριθούν στον νέο διδακτικό ρόλο και να καθιερώσουν νέες εκπαιδευτικές τακτικές διερεύνησης και συνεργασίας. Αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική κουλούρα που ενθαρρύνει την πρωτοβουλία την επιλογή, τον προβληματισμό την ατομική και ομαδική ευθύνη των μαθητών».
  
  Αναγνώσεις: 520

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ