Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΆνοδο της ανισότητας και στην υγεία διαπιστώνει ο ΠΟΥ

Δημοσίευση: 18/01/2012, 09:25:10

Οι κοινωνικές ανισότητες στις πλούσιες χώρες βρίσκονται σε άνοδο, ενώ την ίδια ώρα στις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμουπολλές ασθένειες σημειώνουν πτώση, δήλωσε σήμερα η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Σε ορισμένες πλούσιες χώρες, η διαφορά στην ποιότητα ζωής ανάμεσα στις μεγαλύτερες γενιές και στους νέους του σήμερα είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ", υπογράμμισε η Τσαν, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΠΟΥ.

"Πέρυσι πολλές χώρες συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται να χάσουν τις μεσαίες τάξεις τους, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και της οικονομικής παραγωγικότητας", σημείωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ, ζητώντας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Στην ομιλία της η Τσαν επικαλέστηκε κυρίως μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δείχνει ότι οι ανισότητες στα εισοδήματα στις πλούσιες χώρες έφτασαν στο χειρότερο επίπεδο σε σχεδόν 25 χρόνια.

"Η έκθεση αυτή συμπεραίνει εξάλλου ότι οι κοινωνίες με τις λιγότερες ανισότητες έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, όποιο κι αν είναι το επίπεδο των δαπανών τους" σε αυτόν, υπογράμμισε η Τσαν, επισημαίνοντας ότι "μόνον τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν μια καλύτερη υγεία".

"Αυτοί που υποφέρουν ή οι λιγότερο ευνοημένοι αξίζουν μία βοήθεια", ωστόσο "αυτό δεν συνέβη πέρυσι, ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες, σύμφωνα με πολλές εκθέσεις", σημείωσε η Τσαν.

Την ίδια ώρα, επισήμανε η ίδια, κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι επιδημίες HIV/AIDS και φυματίωσης, αφού άγγιξαν ένα πολύ υψηλό σημείο, άρχισαν να σημειώνουν μια βραδεία πτώση.

Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, η Τσαν δήλωσε ότι αυτή έπεσε κάτω από τα 10 εκατομμύρια κρούσματα για πρώτη φορά σε σχεδόν 60 χρόνια.

Σε σύγκριση με τους 12 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών που είχαμε το 1990, το 2010 αυτοί έπεσαν στα 7,6 εκατομμύρια, "δηλαδή σημειώθηκε μείωση μεγαλύτερη του 40%", με εξαίρεση την υποσαχάρεια Αφρική, όπου επιταχύνεται η άνοδος του ποσοστού θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Εξάλλου και η μητρική θνησιμότητα στον κόσμο άρχισε να σημειώνει μείωση, υπογράμμισε η Τσαν.

Επιπλέον, κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, "μόνον για το 2009, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι υπεβλήθησαν σε προληπτική χημειοθεραπεία για τουλάχιστον μία από τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες".

 
  
  Αναγνώσεις: 428

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ