Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΚΟΝΤΡΑ ΡΕΠΠΑ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δημοσίευση: 21/12/2011, 07:41:40

Διαφορετική οπτική και πολιτική για το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα παρουσιάζουν οι Υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, με τον πρώτο να τάσσεται κατά των απολύσεων και τον δεύτερο να τις προδιαγράφει μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης.

Λίγες μέρες πριν την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα παραμένει στην ατζέντα το καυτό θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα. Ακόμα όμως και σε αυτό το κομμάτι οι προσεγγίσεις διαφέρουν από Υπουργό σε Υπουργό και το θέμα είναι ποιες αποφάσεις θα λάβει ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμα της Τρόικας ήταν σαφές , το φιάσκο της εφεδρείας άνοιξε διάπλατα το δρόμο των απολύσεων κάτι το οποίο ισχυρίστηκε μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. «Είναι βέβαιο πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το οδυνηρό ερώτημα των 30.000 απολύσεων», δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης που μάλιστα εκτίμησε πως εάν αυτό δεν γίνει άμεσα τότε ίσως ο πόνος θα μετακυλιστεί σε 150.000 , 200.000 ή 500.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο χθες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αναδίπλωση. «Γνωρίζοντας πως το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το 2015, έθεσα το ερώτημα εάν αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο με αποχωρήσεις , συνταξιοδοτήσεις και φυσιολογική μείωση προσωπικού», απάντησε στους δημοσιογράφους. Πάντως νωρίτερα κατά την ομιλία του παραδέχτηκε πως τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκε ένα κράτος-μαμούθ βασισμένο σε προσλήψεις προσωπικού, κατάσταση η οποία δεν ισχύει πλέον. Ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε πως θα ήταν καταστροφή για τη χώρα η απόφαση να αναπληρώσει όσους υπαλλήλους αποχωρούν από το δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε την αντίθεση του με τις απολύσεις για τις οποίες γίνεται τόση συζήτηση και δήλωσε παράλληλα υπέρμαχος του εξορθολογισμού του Δημοσίου.

«Γνωρίζω ότι αυτό το θέμα δημοσίως αναφέρεται - αναφέρθηκε από τον κ. Τόμσεν το θέμα των απολύσεων σε πρόσφατη ομιλία του. Νομίζω ότι, αν αυτό γίνεται για να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα, αυτό έγινε και με τρόπο, μάλιστα, δραστικό και άμεσο, με την εφαρμογή της πολιτικής εργασιακής εφεδρείας, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εφαρμόστηκε ως μέτρο πολιτικής», τόνισε. Επανέλαβε ότι η εφαρμογή της εφεδρείας «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι δεν είναι ταμπού πλέον, το να παύει να εργάζεται στο Δημόσιο κάποιος, ο οποίος είναι υπάλληλος του Δημοσίου».

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων και των προσλήψεων, οι οποίες μπορεί ανά εξάμηνο και αναλόγως των αποχωρήσεων να γίνονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2009 έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο περίπου 200.000 υπάλληλοι, σημειώνοντας ότι αυτές οι αποχωρήσεις προήλθαν από τις 53.336 αποχωρήσεις του 2010, τις αποχωρήσεις του 2011, που υπολογίζονται σε 35.000, των 22.000 που εργάζονταν στα προγράμματα stage και τους περίπου 65.000 συμβασιούχους, κυρίως εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. ο Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και βοηθούν στην περιστολή δαπανών αλλά όπως διευκρίνισε, «δεν θα κάνουμε πράγματα που οδηγούν σε απόλυση της κοινής λογικής από την πολιτική μας». 
  Αναγνώσεις: 418

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ