Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΡΥΘΜΙΣΗ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ-ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 11%

Δημοσίευση: 20/12/2011, 07:17:03

Αποτελεσματικότερους τρόπους για τη σταδιακή είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Με το πέρασμα του χρόνου έχει συσσωρευτεί ένα αστρονομικό ποσό οφειλών ύψους 42 δισ. ευρώ

Νέα ρύθμιση «σκούπα» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να τεθεί σε ισχύ με το... καλημέρα του 2012.

Αφορά περισσότερους από 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου, που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 300 ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, 716.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ο καθένας και με το νέο καθεστώς η αποπληρωμή των οφειλών τους γίνεται πιο εύκολ

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να βελτιώσει αισθητά την ισχύουσα ρύθμιση για όσους χρωστούν Φ.Π.Α, φόρο εισοδήματος, έχουν εκκρεμότητες με τα τελωνεία κ.α.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη μετά από συνεννόηση με την τρόικα και την Ομάδα Κρούσης της ΕΕ, στόχο έχει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα μέσω της τεράστιας δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων χρεών που «λιμνάζουν» επί χρόνια και πλέον έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 42 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκαν ότι μέχρι το τέλος του έτους: «Παγώνουν» οι επιστροφές φόρων, λόγω του ανοίγματος του προϋπολογισμού και συμψηφισμοί χρεών πραγματοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις που οι οφειλές των ιδιωτών είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία. Επίσης για την υλοποίηση των αποφάσεων, αργότερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης ενημέρωσε τους επικεφαλής των εφοριών.

Πιο αναλυτικά, οι προωθούμενες αλλαγές σε σχέση με το ισχύον καθεστώς για την αποπληρωμή των οφειλών είναι εμφανείς. Η τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο και προέβλεπε την καταβολή των χρεών σε 35 δόσεις με το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής να σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων και να μην μπορεί να είναι χαμηλότερο των 500 ευρώ.

Επίσης, όσο ο φορολογούμενος αργεί να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή τόσο περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων. Ετσι αν κάποιος μπει στη ρύθμιση τον Ιανουάριο οι δόσεις καθορίζονται σε 31. Με το νέο όμως καθεστώς που αποφασίστηκε οι οφειλέτες ξεκινούν από την αρχή με 60 μηνιαίες δόσεις, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα και αισθητά χαμηλότερο ποσό ελάχιστης πληρωμής.

Εξάλλου, αν και δεν έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές στη νέα «ρύθμιση-σκούπα», εκτιμάται ότι θα συσχετίζει τον αριθμό των δόσεων με το ποσοστό των απαλλαγών εκπρόθεσμης καταβολής. Τέλος, ρυθμίζει όλα τα χρέη προς το Δημόσιο.

Στα 42 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη!
Τα 37 δισ. ευρώ χρωστούν 14.700 μεγαλοοφειλέτες


Ξεπερνούν τις 900.000 οι οφειλέτες του Δημοσίου, με το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών να προσεγγίζει πλέον τα 42 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τη νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2012 και στην οποία μπορούν να μπουν όλοι οι οφειλέτες το ποσό αυτό θα περιορισθεί αισθητά. Παράλληλα, όπως σημειώνουν, θα τρέχει και η «επιχείριση χειροπέδες», ώστε να πιεστούν οι ασυνεπείς φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 900.000 και πλέον οφειλετών, η μεγάλη πλειονότητα -περί τις 892.000- χρωστούν κάτω από 150.000 ευρώ ο καθένας (είτε φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση) και συνολικά κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, 716.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ο καθένας και με το νέο καθεστώς η αποπληρωμή των οφειλών τους γίνεται πιο εύκολη. Ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 37 δισ. ευρώ περίπου αφορά 14.700 μεγαλοοφειλέτες, εκ των οποίων 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα. Ο καθένας εξ αυτών χρωστά στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ.

Για να μην ξεφύγει το έλλειμμα άνω του 10% του ΑΕΠ
Καμία επιστροφή φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους


Λύσεις της τελευταίας στιγμής αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην ξεφύγει το έλλειμμα εφέτος άνω του 10% του ΑΕΠ και προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε εντολή να μην καταβληθεί καμία επιστροφή φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με χρέη προς το Δημόσιο που οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών, θα γίνονται μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό για το Δημόσιο. Δηλαδή μόνο όταν προκύπτει από τον συμψηφισμό η υποχρέωση του φορολογούμενου να καταβάλει κάποιο ποσό στη ΔΟΥ.

Εξάλλου προς την ίδια κατεύθυνση, την «ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα» ζήτησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη.

Φοβούνται έλλειμμα 11% (!) και μεγαλώνουν τη λυπητερή…

Αγώνα δρόμου για να εισπραχθούν πάση θυσία τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ και να κλείσει η χρονιά με έλλειμμα κάτω από 11% (αντί 9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Τα περισσότερα εξ αυτών πρέπει να εισπραχθούν μέχρι μέσα Ιανουαρίου (ως έσοδα του 2011) καθώς από τις αρχές-αρχές του 2012 θα πρέπει να δείξει πως η χρονιά μπήκε «με το δεξί» για να πείσει ότι μπορεί και να αποφύγει τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διαπιστώθηκε πως είναι όλα τα σενάρια «δείχνουν» διψήφιο ποσοστό ελλείμματος για το 2011.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ύφεση δεν θα ξεπεράσει φέτος το 6%. Με αυτό το δεδομένο, το έλλειμμα μπορεί να κλείσει ελαφρά πάνω από το 10% του ΑΕΠ.  Στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό κενό φθάνει στα 3 δισ. ευρώ, που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.

Το «κακό» σενάριο όμως προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση που στο τέλος-τέλος της χρονιάς θα πλησιάσει ίσως και το 8%-9%. Αν τελικώς, για ολόκληρο το 2011, η ύφεση αγγίξει φέτος το 6,9% - 7%, τότε το δημοσιονομικό κενό θα φτάνει και τα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια το έλλειμμα να φτάνει ή και να ξεπεράσει και το 11% του ΑΕΠ.

Τα σενάρια αυτά και τις λύσεις θα εξετάσει η Τρόικα που επιστρέφει στις αρχές Ιανουαρίου, με βάση και τα νεότερα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Πιέσεις, πάντως, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά φέρνει και ο εκτροχιασμός των στόχων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, η “μαύρη τρύπα” από την υστέρηση των εσόδων στο συγκεκριμένο μέτωπο φτάνει για το 2012 τα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η κάλυψή της θα αποτελέσει, προφανώς, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
 

Πηγή: Εθνος, Πρώτο Θέμα 
  Αναγνώσεις: 384

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2023 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ