Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 19/11/2011, 07:48:02

Ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και σε εκείνο της αποχώρησής του από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης και αφού θα έχει σταθεροποιηθεί τρόπον τινά η πορεία της χώρας, εμφανίστηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σειρά επαφών του με κορυφαίους υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την αίσθηση που απεκόμισαν δε πολλοί εξ αυτών, ο πρόεδρος του κόμματος θα ανοίξει σύντομα τα χαρτιά του, ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά πάντως το αργότερο ως τις 7 Δεκεμβρίου και τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στις συναντήσεις του με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Ρέππα, Ανδρέα Λοβέρδο, Αννα Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη και Χρήστο Παπουτσή, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να ακούσει περισσότερο, παρά να μιλήσει για τα μελλοντικά του σχέδια. Έδειξε, όμως, να επιδιώκει μία «συμφωνία κυρίων» που θα οδηγήσει χωρίς παρατράγουδα σε μία συντεταγμένη πορεία, η οποία δεν θα υπονομεύσει την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η επιτυχία της οποίας τονίστηκε σε όλους τους τόνους ως κορυφαίο ζητούμενο. “Η πορεία της χώρας δεν πρέπει να διαταραχθεί... αυτή προέχει τώρα”, φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να εξασφαλιστεί με κάποιον τρόπο η ομαλή πορεία του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση, με τους συνομιλητές του να τον καλούν να αναλάβει ο ίδιος τις πρωτοβουλίες για αυτό. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, στις συναντήσεις που έχει με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται «δελφίνοι», ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να εκμαιεύσει τις δικές του θέσεις και τον ρόλο που προτίθενται να παίξουν στο εξής, προκειμένου και εκείνος να οργανώσει τις δικές του κινήσεις. Δεν αποκλείει, μάλιστα, ακόμα και ένα σενάριο δυαρχίας, δηλαδή την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές με άλλον πρόεδρο και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, εφόσον θέσει κάποιος θέμα αλλαγής ηγεσίας στα όργανα του κόμματος. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να έχει συνάντηση με τους κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζει να δει τους κ.κ. Θόδωρο Πάγκαλο, Χάρη Καστανίδη, Πέτρο Ευθυμίου και Απόστολο Κακλαμάνη.

“Ο πρόεδρος έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών, προκειμένου να επιτύχει μία συνεννόηση για το τι είναι πολιτικά ορθό και εθνικά ωφέλιμο”, έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου. Τοποθετώντας, ωστόσο, πάνω από όλα την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας στην παρούσα φάση και εωσότου ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση, ο προϋπολογισμός, η διαδικασία του PSI και η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, υποστήριζε πως αυτή βασίζεται στη σταθερότητα στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

“Αν θέτει θέμα ηγεσίας ένας βουλευτής, είναι μία άποψη και την καταγράφουμε ως έχει. Αν θέσει θέμα όμως ένα σημαίνον στέλεχος που επιθυμεί να αναλάβει εκείνο την ηγεσία, ο πρόεδρος είναι ανοιχτός σε όλα, ακόμα και να κινηθούν τώρα οι διαδικασίες αν χρειαστεί”, υποστήριζε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεχθεί εσωκομματική αμφισβήτηση, ο κ. Παπανδρέου θα αποδείξει εκ νέου άμεσα ότι “δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα”...

Την ίδια εικόνα, του «ανοιχτού σε όλα», απεκόμισε έτερος πρωτοκλασάτος υπουργός του μπλοκ των «κοινωνιστών» στο ΠΑΣΟΚ, που συνάντησε χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας όμως πιο «ψύχραιμος» ο ίδιος, αφού παρέπεμπε αργότερα σε βάθος χρόνου για τις αλλαγές.

«Άλλες πρέπει να είναι οι εξελίξεις αν η χώρα έχει διασωθεί και άλλες αν έχει χρεοκοπήσει», έλεγε, εκτιμώντας ως ιδιαιτέρως ανεύθυνο το “άνοιγμα” του θέματος πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης. “Η διαδικασία εσωκομματικών εκλογών αυτή τη στιγμή θα υπονόμευε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Θα ήταν τεράστιο λάθος”, έλεγε, σημειώνοντας για τους συναδέλφους του εντός ΠΑΣΟΚ που θέτουν το ζήτημα ότι “αν πριν υπήρχε μία σκοπιμότητα, τώρα θα αποσταθεροποιούσε την νέα κυβέρνηση, που υπήρξε δική μας επιλογή, αποτελεί σοβαρό εγχείρημα και πρέπει να πετύχει”. Ο ίδιος, πάντως, επιφύλασσε θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, θυμίζοντας ότι “δεν την κοπάνησε (...) Αντίθετα έδωσε τεράστια μάχη”.

Χθες, πάντως, έγινε και ιδεολογική κουβέντα, σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει ως έχει ή να προχωρήσει σε μία διαδικασία «επανίδρυσης», ενώ συζητήθηκε ακόμα και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του, αν δηλαδή θα γίνει πριν ή μετά από τις εθνικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα, σχετικά με το καταστατικό του κόμματος και την πιθανότητα αλλαγής του, ενώ η όλη διαδικασία ανοίγματος συζήτησης για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο τον πρόεδρο αιφνιδίασε ακόμα και στενούς συνεργάτες του, αφού και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος ακόμα, Μιχάλης Καρχιμάκης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πηγή: real news 
  Αναγνώσεις: 418

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ