Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΕΥΡ.ΧΩΡΩΝ-ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Δημοσίευση: 19/11/2011, 07:30:13

Σε μια άνευ προηγουμένου – ιδίως για διπλωμάτες και για επίσημη κυβερνητική θέση – επιβεβαίωση των αποκαλύψεων βρετανικής εφημερίδας περί σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης για την περίπτωση χρεοκοπίας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών!

Με βάση τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η γερμανική κυβέρνηση όντως εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους πέραν της Ελλάδας» (!), κάτι που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, δημοσιεύοντας μάλιστα ένα σχετικό εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εξασέλιδο κείμενο του γερμανικού ΥΠΕΞ στο οποίο σημειώνεται ότι η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους» τους. Στο ίδιο σημείωμα, με αρχικό παραλήπτη τον υπουργό Γκουίντο Βέστερβελε, συμπληρώνει πως «πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους άλλων χωρών της Ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους»!

Στην απάντηση-επιβεβαίωση το γερμανικό υπουργείο κάνει λόγο για ένα κείμενο διόλου «μυστικό», το οποίο περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκουίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση στο περί ο λόγος κείμενο γίνεται αναφορά σε διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το 2013.

Οι συντάκτες του εγγράφου τάσσονται υπέρ της «σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας» και μάλιστα προτείνουν όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται, όπως συγκεκριμένες περικοπές δαπανών, ή νέοι φόροι»!

Τέλος στο κείμενο επαναλαμβάνεται το «αίτημα» για τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και να παρέχεται η δυνατότητα της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κι επειδή οι συντάκτες του εγγράφου αναγνωρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει προς ώρας ανέφικτη, προτείνουν και εναλλακτικές: «Στην περίπτωση που η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου»!

Στο Μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ μπαίνει  και η Ουγγαρία.

Υπό την ασφυκτική  πίεση των αγορών και με το χρέος  αλλά και το νόμισμά της να δοκιμάζονται από τις κατά κύματα κερδοσκοπικές  επιθέσεις των τελευταίων ημερών, η μέχρι πρότινος υποψήφια για ένταξη στην Ευρωζώνη χώρα εξαναγκάζεται να αναζητήσει τη στήριξη των εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφύγει την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Εξέλιξη που θεωρείται  ως μια εκκωφαντική … ήττα για τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος είχε διατρανώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως η χώρα του δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πραγματικότητα πολύ πιο σκληρή από τις λεκτικές δεσμεύσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού οδήγησε  τελικώς τη χώρα στο να ξεκινήσει, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναζητώντας σε πρώτη φάση οικονομική βοήθεια, με το ουγγρικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως μια συμφωνία με τους χρηματοδότες αναμένεται έως τις αρχές του νέου χρόνου.

Επισήμως πάντως η ουγγρική κυβέρνηση δηλώνει πως συνεχίζει να αντιτίθεται σε επιπλέον περικοπές και πως η συμφωνία θα προβλέπει, αντί μέτρων λιτότητας, μια ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ουγγαρία.

Η ετήσια αποστολή του  ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, αλλά δεν πρόκειται αυτό το συγκεκριμένο κλιμάκιο να διαπραγματευτεί με την ουγγρική κυβέρνηση, καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την επόσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ μια νέα αντιπροσωπεία θα φτάσει στη Βουδαπέστη πριν από τα Χριστούγεννα για να διαμορφώσουν τη νέα συμφωνία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 
  Αναγνώσεις: 461

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ