Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ-ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ

Δημοσίευση: 18/11/2011, 10:24:54

Θύελλα προκαλούν τα λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους οποίους περιλαμβάνεται το χαράτσι για τα ακίνητα. Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Διερευνήθηκε η δυνατότητα να εξαιρεθούν από το ειδικό τέλος κατηγορίες, όπως υπερήλικες, ασθενείς, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ατελείωτες οι ουρές στο Κατάστημα της ΔΕΗ στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη από πολίτες που περιμένουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων
Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται σχετική υπουργική απόφαση για την απαλλαγή ασθενών, υπερηλίκων και νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ισχύει για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, θα τεθούν συνδυαστικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας.
Οσον αφορά στα λάθη που καταγράφονται με τα τετραγωνικά και τις τιμές ζώνης των ακινήτων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως για τις ελάχιστες "κραυγαλέες" περιπτώσεις με υπέρογκες χρεώσεις θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα. Στις υπόλοιπες, οι επιπλέον χρεώσεις θα συμψηφίζονται στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις.
Για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας στο υπουργείο υποστηρίζουν πως "έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων" και προς την κατεύθυνση αυτή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες "προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες".
Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και στελέχη της ΔΕΗ.
Πιο αναλυτικά αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το τέλος και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως υπερήλικες, ασθενείς, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι όροι
Η εξαίρεση θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ετήσιο εισόδημα) και την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.
Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για τις ομάδες που ήδη εξαιρούνται (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι).
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για τους ανέργους η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης, για όλες τις ευπαθείς ομάδες μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μέχρι τα 200 τ.μ.

Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: "Συγνώμη" για τα λάθη
"Συγνώμη" για τα λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων ζήτησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. "Δύο είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες έγιναν τόσα λάθη. Η πρώτη αιτία είναι ότι το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε, νομοθετήθηκε και οργανώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, εσπευσμένα. Η δεύτερη είναι ότι η πραγματικότητα απέδειξε πως υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ο νομοθέτης δεν είχε συλλάβει", υπογράμμισε μιλώντας στο "Ράδιο 9". Παράλληλα, προανήγγειλε ρυθμίσεις για την εκλογίκευση του τρόπου υπολογισμού του τέλους. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα δανειοδότησης των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Β.ΜΙΓΚΟΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ»
Την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας σχολίασε ο νομικός σύμβουλος της εκπομπής «11 και συνεχίζουμε», Βασίλης Μίγκος, στον ΣΚΑΙ 92,6 και τους δημοσιογράφους Έφη Κεραμιδιώτη και Άκη Ρούσσο.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Μονομελούς εκδόθηκε ως προσωρινή διαταγή, καθώς η εκδίκαση μιας αγωγής απαιτεί ενίοτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών εξ ου και ο πολίτης καλείται να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις. «Μια από αυτές τις κινήσεις είναι τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία μπορείς να ζητήσεις και προσωρινή διαταγή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύντομη εκδίκαση της απόφασης όταν υπόκειται άμεσος κίνδυνος». Στην περίπτωση λάθους ο πολίτης «αγοράζει» χρόνο «δικαιούται να αμυνθεί απέναντι στο λάθος» σημείωσε ο νομικός.
Κατέστησε δε σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν δημιουργεί δεδικασμένο ή κάτι καινούριο, «αποτελεί φυσική εξέλιξη, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Δεδικασμένο θα δημιουργηθεί εφόσον δικαιωθεί κάποια προσφυγή επί της οποίας θα εκδοθεί απόφαση που θα χαρακτηρίζει το χαράτσι αντισυνταγματικό» σημείωσε ο κύριος Μίγκος.
  
  Αναγνώσεις: 437

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ