Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΚΟΜΗ Ο ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Δημοσίευση: 18/11/2011, 07:33:47

Mε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησής του πριν ακόμη εφαρμοστεί κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2012, ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια που θα προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο κείμενο που θα κατατεθεί δεν προβλέπονται νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν αργότερα αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις έναντι των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Καταλυτικά για τη λήψη ή μη πρόσθετων μέτρων θα δράσουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες: οι αποκλίσεις έναντι των στόχων στον φετινό προϋπολογισμό, το βάθος της ύφεσης που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί και το αποτέλεσμα της διαδικασίας για το κούρεμα των ομολόγων, το οποίο θα καθορίσει και το ύψος της ελάφρυνσης των δαπανών που καταβάλει η Ελλάδα για τόκους και χρεωλύσια.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει τα εξής μέτρα:

• Τις έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.

• Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 5.000 ευρώ από 1-1-2011, που θα αυξήσει το φόρο εισοδήματος που θα καταβληθεί το 2012 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

• Την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης

• Την κατάργηση ή τη δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών.

• Την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο έσοδα 670 εκατ. ευρώ

• Την αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις από την 1-1-2011, λόγω της νέας κλίμακας παρακράτησης με το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ.

• Την αύξηση της φορολογίας ακινήτων, που θα προέλθει κυρίως από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και από αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης και κατοχής ακινήτων.

• Την μείωση του προσωπικού στο δημόσιο με την επέκταση του θεσμούς της εργασιακής εφεδρείας σε δεκάδες χιλιάδες ακόμη υπαλλήλους(πέραν των 30.000 που αναμένεται να ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας μέχρι το τέλος του έτους).

• Τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο κατά 25%

• Περικοπές επιχορηγήσεων σε φορείς γενικής κυβέρνησης με στόχο την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ

• Μείωση άνω των 300 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες

• Περικοπές επιδομάτων από ΟΕΚ και ΟΑΕΔ: 120 εκατ. ευρώ.

• Περικοπές στο εφάπαξ αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΡΟΙΚΑ

Από σήμερα θα βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν κάποια στιγμή τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προηγούμενη επίσκεψη μάλλον κράτησε παραπάνω από ότι έπρεπε, ελπίζουν όμως ότι η νέα πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα θα επιτρέψει την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας. Τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη κλειστεί στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι επικεφαλής θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Κύκλοι της Κομισιόν υποστήριζαν ότι ενδέχεται να γίνει συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ Παπαδήμο.

Οι τεχνικές ομάδες έχουν ήδη αναλάβει μια πρώτη αποστολή, να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 «είναι εκεί που τα άφησαν ή έχουν επιδεινωθεί» και να καταγράψουν τι απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που συμφώνησαν στην προηγούμενή τους επίσκεψη. Πηγές αρμόδιες για την παρακολούθηση του μνημονίου κάνουν ήδη λόγο για αναμενόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας -που κράτησε σχεδόν ένα μήνα- και του ότι ακόμα και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ουδέποτε ξεκίνησαν να εφαρμόζονται.

Παρά τις αποκλίσεις και τις καθυστερήσεις τουλάχιστον στην ομάδα της Κομισιόν υπάρχει και μια αισιόδοξη διάσταση καθώς ελπίζουν πως η νέα κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Πηγές της Κομισιόν σχολίαζαν με θετικές αναφορές την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο, που επιτέλεσε με επιτυχία την αποστολή του στην ΕΚΤ και ελπίζουν σε παρόμοια αποτελέσματα και στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, εκνευρισμός επικρατεί για τη διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στο σχεδιασμό του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος και του σχεδίου -που ποτέ δεν είδαν- για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής.

«Τα στελέχη της τρόικας θα κάτσουν όσο χρειαστεί», έλεγε στέλεχος της Κομισιόν με επικοινωνιακή αρμοδιότητα, «αν και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σύντομα». Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον 7 ανοιχτά μέτωπα.

Σε σχέση τώρα με τον προϋπολογισμό του 2012 έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν είναι ακόμα επαρκείς με βάση τις νέες αποκλίσεις, ενώ υπάρχει εκτίμηση πως η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να ανοίξει και από μόνη της πια το θέμα της μείωσης των δαπανών, αντικαθιστώντας μια σειρά από μέτρα του τομέα των εσόδων που από ότι φαίνεται «απέχουν από την πραγματικότητα». Πηγές αρμόδιες για την παρακολούθηση του μνημονίου ξεκαθάριζαν πως «μια χώρα που χάνει 500 εκ. ευρώ το τρίμηνο σε δασμούς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα εισπράξει και να αξιώνει να βασίζει και η Κομισιόν τις εκτιμήσεις της σε τέτοιες ελπίδες»... 
  Αναγνώσεις: 384

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ