Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Δημοσίευση: 18/11/2011, 07:26:05

Ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τύχη του κρατικού εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου

Στην περιοχή του Λιτοχώρου, σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλης  ιστορικής και τουριστικής αξίας είναι εγκατεστημένη εδώ και δεκαετίες η κρατική βιομηχανία ξύλου Λιτοχώρου. Καταλαμβάνει χώρο 1000 περίπου στρεμμάτων, δίπλα στη θάλασσα, τον  Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιτοχώρου και την εθνική οδό.
Το εργοστάσιο αυτό τέθηκε σε λειτουργία το 1969 για την επεξεργασία στρόγγυλης ξυλείας οξιάς. Η ετήσια δυναμικότητα του εργοστασίου ήταν 15.000 m³. Η ίδρυση του, απέβλεπε στην αξιοποίηση της στρογγυλής ξυλείας των δημοσίων δασικών συμπλεγμάτων της Πιερίας και των γύρω νομών και δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως πρότυπο, τόσο από άποψη εγκαταστάσεων, όσο και από άποψη μεθόδων εργασίας και ποιότητας τελικών προϊόντων. Το εργοστάσιο όταν ήταν σε πλήρη λειτουργία απασχολούσε μέχρι και 60 εργαζόμενους (μόνιμους και εποχιακούς) με καλές αποδόσεις και ήταν κερδοφόρο. 
Τα τρία τελευταία χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, δεν απασχολεί προσωπικό, εκτός από το απαραίτητο προσωπικό συντήρησης και φύλαξης των εγκαταστάσεων. Επίσης η έκταση στην οποία είναι εγκατεστημένο ανήκει με πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση στον Δήμο Δίου – Ολύμπου. 
Επιπλέον, η εικόνα που αποτυπώνεται, με τα υπολείμματα της επεξεργασίας του ξύλου, τα λιμνάζοντα νερά και τους κορμούς των δέντρων δεν τιμά ούτε την ιστορία του τόπου, του Ολύμπου αλλά ούτε και τις σύγχρονες ανάγκες αισθητικής και ανάπτυξης, τουριστικής και οικονομικής, καθώς επίσης και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.
Η επαναλειτουργία του εργοστασίου δεν είναι εφικτή διότι η τεχνολογία είναι πλέον πεπαλαιωμένη και ο εκσυγχρονισμός της απαιτεί μεγάλα κεφάλαια.

Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι αφού καταγράφει το ιστορικό και την σημερινή κατάσταση του κρατικού εργοστασίου Λιτοχώρου ερωτά τον κ. Σκανδαλίδη, ποιος είναι ο προγραμματισμός και τι σχεδιάζεται εκ μέρους του υπουργείου για την τύχη της επιχείρησης και των εγκαταστάσεων της; 
  
  Αναγνώσεις: 414

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ