Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ

Δημοσίευση: 17/11/2011, 07:44:52

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Το 1973 βρίσκει τον ηγέτη της δικτατορίας, Γεώργιο Παπαδόπουλο να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, η οποία συμπεριλάμβανε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την μερική άρση της λογοκρισίας, καθώς και υποσχέσεις για νέο σύνταγμα και εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974 για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μπόρεσαν έτσι να ξεκινήσουν πολιτική δράση ενάντια της χούντας.

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Eθνική Φοιτητική Ένωση Eλλάδας (ΕΦΕΕ). Αυτές οι ενέργειες όπως είναι φυσικό δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, όπως τον φοιτητή Γεωλογίας Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δημόσια το 1970 στην Γένοβα της Ιταλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα.  Με αυτή την εξαίρεση, η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα ήρθε από τους φοιτητές στις 21 Φεβρουαρίου 1973.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου γίνεται διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. 11 φοιτητές συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νόμου 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.» Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του '60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του '68.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Ύμνος για τη δημοκρατία και την ελευθερία η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Η  ηρωική εξέγερση εκείνης της γενιάς αποτελεί σύμβολο της αντίστασης, του αγώνα για ειρήνη, για  δημοκρατικά  δικαιώματα, του αγώνα  ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών , ενάντια στη βία, στην καταπίεση αλλά και σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για Δημοκρατία,  συλλογικής προσπάθειας κατάκτησης της ελευθερίας  καθώς  και συλλογικής  μνήμη του λαού που βίωσε το  τυραννικό καθεστώς.

Η  σημερινή επέτειος   δεν αποτελεί μόνο  μια διδαχή κατά της χούντας
αλλά και  ένα σύνθημα  υπέρ της πάλης για μια κοινωνία των πολιτών, ένα σύνθημα  υπέρ της προσπάθειας για ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να  παραμένει ζωντανό στις μέρες μας. Στην  δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης  που βρίσκεται η χώρα μας, τα  μηνύματα  για αντίσταση,  για αγώνα και κοινό στόχο ξαναγίνονται επίκαιρα.

Το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» παραμένει αναλλοίωτο.
Το αποδεικνύουν οι καθημερινοί αγώνες για επιβίωση, για δημόσια  δωρεάν παιδεία, για  δωρεάν υγεία,  για δημοκρατία,  για ισονομία, για δικαιοσύνη,  για εργασία,  για ευημερία, για εθνική ανεξαρτησία.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ας προβληματιστούμε, ας αγωνιστούμε  και ας ενωθούμε  για να βγούμε από το αδιέξοδο  βρίσκοντας το δρόμο για την κοινωνία της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ελευθερίας, της προόδου, των ευκαιριών, της ισότητας, της αξιοκρατίας με οδηγό πάντα  τα οράματα και τους στόχους των αγωνιστών της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Σήμερα τιμούμε και δοξάζουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, η μνήμη των οποίων έχει μείνει ζωντανή να μας υπενθυμίζει ότι με ΄΄όπλα΄΄  την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε πολλά.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χρήσιμή ως λιτανεία βολικών μύθων, ως εκμετάλλευση από κόμματα αποτελώντας δεξαμενή για άγρα οπαδών, ως δεκανίκι ύπαρξης και πολιτικής επιβίωσης.

Το Πολυτεχνείο παραμένει πάντα επίκαιρο και μεγαλειώδες, είναι το πνεύμα της ασυμβίβαστης πάλης για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο. Είναι η πνοή της μαχητικής ενότητας του λαού. Είναι το πάθος που διεκδικεί και αλλάζει τη ζωή, αποτελεί δημιούργημα και έμπνευση του Ελληνικού λαού, αποτελεί ελπίδα συμπυκνώνοντας τα στοιχεία της ανανέωσης που χαρακτηρίζουν το δημόσιο βίο, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Η δικαίωση του αγώνα Πολυτεχνείου και η υλοποίηση των μηνυμάτων του δεν είναι ληξιπρόθεσμη, αλλά συνεχής. Το Πολυτεχνείο δεν είναι νεκρός μύθος, είναι ένα συνεχώς ζωντανό μήνυμα αγώνα. Είναι το βαθειά χαραγμένο στη συνείδηση των Ελλήνων και ιδιαίτερα της Ελληνικής νεολαίας, μέτρο που πάντα θα κρίνει τη ζωή και την πολιτεία μας.

  
  Αναγνώσεις: 450

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ