|
Επικαιρότητα - Πιερία
ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Δημοσίευση: 15/08/2011, 19:05:05
Στην εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, θα ρίξει το βάρος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των ανέργων μετά το φθινόπωρο. Αύξηση, η οποία ακολουθεί σχεδόν πάντοτε το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ποσοστό ανεργίας, το Μάιο του 2011, ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει εκφράσει την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας για τη χώρα μας» σε σχέση με την ανεργία την οποία χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».
Η αύξηση της ανεργίας επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά των Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, αυξάνει τις απώλειες για το ΙΚΑ κατά 300 εκατ. ευρώ ή 450 εκατ. ευρώ αν συνυπολογισθούν τα επιδόματα ανεργίας. Ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η κυβέρνηση απαντά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.
Το σχέδιο συζητήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Κυβερνητική Επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογισθεί από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα ωφεληθούν τουλάχιστον 600.000 άτομα.
Ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στον επανασχεδιασμό και την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και το συντονισμό των δράσεων ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση των κονδυλίων και η αποτελεσματικότητα.
Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων, ενώ οι πόροι θα προέλθουν κατά 55% από το ΕΣΠΑ και κατά 45% από εθνικούς πόρους.
Το κύριο πρόγραμμα αφορά 55.000 ανέργους με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα, μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος επεκτείνεται μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2012.
Τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, που έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, έχουν αποδώσει τη διατήρηση σχεδόν 296.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη 82.000 ανέργων ενώ η διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό, απέδωσε κατά το προηγούμενο έτος 54.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η φοίτηση κατά το προηγούμενο έτος στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων, 11.500 σπουδαστών στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε ειδικότητες που εμφανίζουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Στο 15% η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat
Tο τέταρτο κατά σειρά μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ εμφανίζει η Ελλάδα (15%), με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Από πλευράς αύξησης της ανεργίας σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία, λαμβανομένου υπόψη ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η ανεργία ήταν στο 11%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ εμφάνισαν η Ισπανία (20,9%), η Λιθουανία (16,3%) και η Λετονία (16,2%), ενώ τα μικρότερα ανήκαν στην Ολλανδία (4,2%), στην Αυστρία (4,2%) και στο Λουξεμβούργο (4,5%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9.3%.
Τη μεγαλύτερη αυξητική τάση της ανεργίας σε ετήσια βάση εμφάνισαν μετά την Ελλάδα η Βουλγαρία (από 10,1% στο 11.2%), η Κύπρος (από 6,4% στο 7,4%) και η Σλοβενία (από 7,3% στο 8,3%), ενώ στον αντίποδα, με πτωτική την τάση της ανεργίας, βρίσκονται η Εσθονία (από 18,8% στο 13,8%), η Λετονία(από 19,9% στο 16,2%), η Γερμανία (από 7,2% στο 6%) και η Ουγγαρία(από 11,2% στο 10%).
Τέλος, η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έφθασε στην Ισπανία στο 44,4% και στην Ελλάδα στο 38,5%, έναντι 20,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
22% με 23% η πραγματική ανεργία στα τέλη του 2011
Για πραγματική ανεργία που θα φθάσει ώς τα τέλη του 2011 στο 22% με 23% και από το 2012 στο 25% έκανε λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτού Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Ο Κ. Ρομπόλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» μαζί με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Ληξουριώτη.
«Πρέπει να μιλάμε με όρους κοινωνικού και οικονομικού κράχ. Το 1961 όταν είχαμε μετανάστευση 26,1% με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Η ανεργία θα εξελιχθεί στο σοβαρότερο πρόβλημα της κοινωνίας και της οικονομίας» επισήμανε.
«Όταν στο ιδιωτικό τομεα μειώνεις τους μισθούς κατά 1% το ΙΚΑ χάνει 150 εκατ. ευρώ από εισφορές και υπάρχουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στη οικονομία» σημείωσε.
Ο κ. Ρομπόλης ζήτησε τον επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής: «Δεν μπορείς να πιέζεις προς τα κάτω τους δύο πιο παραγωγικούς τομείς, επιχειρήσεις και εργασία. Πρόκειται για shock therapy» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι επόμενες γενιές θα πρέπει να πληρώνουν πάρα πολλούς φόρους για να γίνει επανεκκίνση της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ληξουριώτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην αγοράς εργασίας. «Δεν έγινε τίποτε θεαματικό με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ υπάρχει εργασιακή ακαμψία στο χώρο των ΔΕΚΟ» ανέφερε.
«Για την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να προσανατολιστούμε σε προγράμματα αμειβομένων επανακαταρτίσεων για προσλήψεις, κατάργηση οριζόντιων αυξήσεων αποδοχών χωρίς σύνδεση με την παραγωγικότητα καιεπαναδιαμόρφωση καθεστώτος εργασίας στις ΔΕΚΟ» δήλωσε.
|
|
|
|
Αναγνώσεις: 369
Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
|
|
|
|
|
|
|